Mesterházyval riogatja a nyugdíjasokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
A múlt heti MSZP-s hirdetések után a Fidesz is a nyugdíjasokat szólítja meg országos napilapokban hétfőn közzétett hirdetéseivel. Az ellenzéki párt nem sokat árul el saját nyugdíjterveiről, csak a szocialistákat támadja: a hirdetés szerint "Gyurcsány és Mesterházy" arra készül, hogy privatizálja a nyugdíjpénztárakat, de ezt a Fidesz meg fogja akadályozni.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a nyugdíjrendszer a hivatalosan még el sem kezdődött választási kampány legfontosabb témája. A Fidesz hétfőn országos napilapokban közzétett hirdetéssel reagált az MSZP korábbi állításaira, amely szerint "a Fidesz drasztikus nyugdíjcsökkentésre készül", illetve 70 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt (a múlt heti MSZP-s hirdetésről és a Fidesz reakciójáról itt olvashat bővebben).

A Fidesz hirdetése az "Itt az idő, hogy megvédjük a nyugdíjakat!" szlogennel szólítja meg a választókat. Az ellenzéki párt arra emlékeztet, hogy a szocialista kormány elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat (a hirdetés arról nem szól, hogy ők is vezették be ezt az ellátást 2003-ban), illetve azt állítja: "Gyurcsány és Mesterházy arra készülnek", hogy "egy új törvénnyel" magánkézbe adják a nyugdíjpénztárakat. Ez utóbbi miatt a Fidesz szerint "mindenkinek veszélybe kerül a nyugdíja".

Az ellenzéki párt arra a decemberben elfogadott törvényre céloz, amelynek értelmében 2013-tól üzleti alapon működő biztosítók vennék át a mai, elvileg a tagok tulajdonában lévő magánnyugdíj-pénztárak helyét (a jogszabályról részletesen itt olvashat). A törvény - amelyet a kormánypárti képviselők mellett nyolc fideszes is megszavazott - egyelőre nem lépett hatályba, mert Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, hanem az Alkotmánybírósághoz küldte. Az államfő szerint a törvény egyes rendelkezései korlátozzák a tulajdonhoz való jogot, és ezért alkotmányellenesek.

A Fidesz a hirdetésben nem utal arra, hogy kormányra kerülése esetén milyen módon változtatná meg a nyugdíjrendszert. Korábban az MSZP azért támadta az ellenzéki pártot, mert az úgynevezett svéd modellt támogatja, amelynek lényege, hogy a befizetéseket egyéni számlákon tartják nyilván, és mindenki ennek arányában kap nyugdíjat (a Fidesz elképzeléseiről itt olvashat bővebben). A Fidesz hirdetésében csak annyi szerepel, hogy a párt megvédi mindenki nyugdíját, megakadályozza a pénztárak privatizációját, illetve garantálja, hogy a nyugdíjak megőrzik az értéküket.

A választási kampány hivatalosan csak akkor kezdődik, amikor a köztársasági elnök kiírja a választások időpontját. Ez leghamarabb január végén történhet meg, ha az államfő április 11-ét jelöli meg az első forduló időpontjaként. Addig a pártok elvileg nem kapányolhatnak, bár semmi nem tiltja, hogy hirdetésekben ismertessék az álláspontjukat aktuális kérdésekben.