Jogsértő módon pályáztatták a Sláger Rádió frekvenciáját a bíróság szerint

Vágólapra másolva!
Jogsértő módon járt el az ORTT, amikor a Sláger Rádió frekvenciájára kiírt pályázaton győztesnek nyilvánította az FM1 konzorciumot, amely Neo FM néven indított rádiót. A bíróság nem jogerős ítélete szerint a pályázatot jogellenesen bírálták el, így nem nyerhetett volna a cég. A bíróság ugyanakkor nem rendelkezett a már megkötött műsorszolgáltatási szerződésről, amely az ORTT szerint így továbbra is érvényes. 
Vágólapra másolva!

Jogellenesen járt el az ORTT, amikor befogadta az FM1 konzorcium pályázatát, illetve az ajánlatot érdemben elbírálta, és végül az FM1 konzorciumot nyertessé nyilvánította - mondta ki a Fővárosi Bíróság kedden első fokú, nem jogerős ítéletében. A pert a Sláger Rádió indította az ORTT és az FM1 konzorcium ellen, amiért a médiahatóság tavaly ősszel az FM1 konzorciumot nyilvánította győztesnek a Sláger által használt országos rádiófrekvenciára kiírt pályázaton.

A Sláger Rádió annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az ORTT jogellenesen járt el a pályázat értékelésekor, elbírálásakor, illetve amikor műsorszolgáltatási szerződést kötött az FM1 konzorciummal. Azt próbálták elérni, hogy - amennyiben semmisnek találja a bíróság a műsorszolgáltatási szerződést - állítsák vissza az eredeti állapotot, vagyis vegyék vissza a frekvenciát a győztestől.

Mégis marad a Neo FM szerződése

A bíróság kimondta, hogy a pályáztatás jogellenes volt, ugyanakkor az FM1-gyel megkötött műsorszolgáltatási szerződésről nem rendelkezett - közölte az ORTT a keddi ítélethirdetés után. Így a Neo FM-et működtető FM1 Zrt.-vel kötött szerződés érvényes - tették hozzá. A médiahatóság azt is közölte, hogy az ítélet ellen fellebbezni fognak.

A bíróság azért állapította meg a pályázat jogellességét, mert a médihatóság szerinte nem engedhette volna meg olyan pályázók - így az FM1 Konzorcium - részvételét, akiknek befolyásoló részesedése volt más műsorszolgáltatóban - derül ki a Neo FM tulajdonosának, az econet.hu-nak a tájékoztatásából, amelyet tőzsdei cégként a Budapesti Értéktőzsde honlapján tettek közzé kedden a bírósági eljárásról. Az FM1 konzorciumban részt vett ugyanis a Rádiócafé, amely az econet.hu tulajdonában van. Hozzátették, a pályázati kiírás kifejezetten azt írta elő, hogy csak olyan cég indulhat, amelynek van műsorszolgáltatási tapasztalata, vagyis rendelkezik más rádióban is részesedéssel.

Az econet.hu közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a döntésnek a Neo FM frekvenciájára nincs hatása, miután az ítélet nem kötelezheti az ORTT-t az FM1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződésének felmondására.

Már egyszer kimondták a jogellenességet

Január elején a frekvenciáját szintén elvesztő Danubius Rádió által indított másik perben a Fővárosi Bíróság már kimondta, hogy jogsértő volt az ORTT két országos rádiófrekvenciára kiírt pályázata. Ebben az elsőfokú ítéletben is az szerepel, hogy a Danubius Rádió frekvenciáját elnyerő Advenio - amely Class FM néven indított rádiót - pályázatát nem jogszerűen bírálták el, így a cég nem nyerhetett volna.

A Sláger és a Danubius műsorszolgáltatási szerződése november 18-án járt le, a két frekvenciára kiírt pályázaton a médiahatóság - az MSZP, a Fidesz és a KDNP által delegált tagok szavazatával - október 28-án két új céget hirdetett ki győztesként: a Danubius frekvenciáját a Class FM néven rádiót indító Advenio kapta, míg a Slágerét a Neo FM néven működő FM1 konzorcium (erről részletesen itt olvashat). A döntés kihirdetése után a Danubius és a Sláger is pert indított. Az ORTT elnöke, Majtényi László törvénytelennek nevezte a pályáztatást, és tiltakozásképpen lemondott.