Találkozott Orbán az új amerikai nagykövettel

Vágólapra másolva!
Több más külföldi politikus után az új amerikai nagykövettel is találkozott kedden a kormányalakításra készülő Orbán Viktor. A Fidesz hagyományosan a republikánusokhoz áll közel, de építik a kapcsolatokat a Fehér Házat jelenleg uraló demokratákkal is.
Vágólapra másolva!

Egy szűkszavú közleményben tájékoztatott a Fidesz arról, hogy Orbán Viktor kedden tárgyalt az Egyesült Államok új budapesti nagykövetével, Eleni Tsakopoulos-Kounalakisszal. A közlemény szerint Orbán és a diplomata "áttekintette a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat valamint az Egyesült Államok európai szerepvállalásának kérdéseit".

A találkozó beleillik azoknak a megbeszéléseknek a sorába, amelyeket Orbán más külföldi vezetőkkel folytatott Magyarországon és külföldön. A felmérések szerint a tavasszal esedékes parlamenti választás esélyesének számító Fidesz kormányalakításra készül, és a pártelnök ennek részeként találkozik külföldi politikusokkal (erről részletek ebben a cikkünkben).

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis január 11-én adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek, és másnap már részt vett azon az újévi fogadáson, amelyet az államfő adott a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek. A görög származású Eleni Tsakopoulos-Kounalakist októberben jelölte Barack Obama amerikai elnök a nagyköveti posztra. Az üzletasszony Kalifornia állam egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési cége, az AKT Development Corporation elnöke (portrénkat itt találja a nagykövetről).

Tsakopoulos-Kounalakis a demokrata párt támogatója, míg a Fidesz hagyományosan inkább a republikánusokhoz áll közel. Orbán Viktor például a 2008-as elnökválasztáson is a republikánusok konvenciójára látogatott el, a Barack Obamát elnökjelöltté választó demokrata gyűlésre nem ment el. Fideszes tanácsadók azonban decemberben részt vettek Obama egykori kampányfőnökének, David Plouffe-nak a budapesti előadásán.