A Costes kapta a 2009-es Év Étterme díjat

Vágólapra másolva!
A budapesti Ráday utcában található Costes nyerte el a Dining Guide díját, vagyis ez lett a 2009-es Év Étterme. A Sziget fesztivál főszervezője, Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó Ráday utcai éttermet egy 36 fős társadalmi zsűri találta a legjobbnak.
Vágólapra másolva!

A Costes étterem konyháját megnyitása óta a portugál Miguel Rocha Vieira vezette egészen a tavaly év végéig, idén az argentin Nicolas Rafael Delgado vette át tőle a stafétát, aki már számos Michelin-csillagos francia étteremben bizonyította tehetségét. A tavalyi évre szóló díj indoklása szerint a Costes minden porcikájában a csúcsgasztronómiát, a kulináris színházi élményt képviseli.

A Dining Guide étteremkalauz már ötödik éve hirdeti meg az Év Étterme címért zajló versenyt. Az elismerést az üzletemberekből, diplomatákból és közéleti személyiségekből álló, 36 fős zsűri ítéli oda Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a címet, 2007-ben ismét a Fausto's-é lett az elismerés, a 2008-as Év Étterme pedig a Bock Bisztró lett.

A Costes a Sziget fesztivál szervezőjeként ismert Gerendai Károly érdekeltségébe tartozik, aki a díj átvételét követően az MTI-nek elmondta, hogy másfél éve nyitották meg az étteremet, azóta is próbálnak minden erőforrást annak szolgálatába állítani, hogy kiemelkedő színvonalú éttermet működtessenek Budapesten. Hozzátette: jólesik az erkölcsi és szakmai siker, amelyet a díj jelent, ami arra bátorítja őket, hogy tovább folytassák a munkát.

Idén először a Diningguide.hu szerkesztősége is kitűzött egy különdíjat, hogy felhívja a figyelmet a gasztronómia fejlődéséért küzdő szakemberekre. Az elismerést az Alabárdos étterem és konyhafőnöke, Bicsár Attila kapta a magyar gasztronómia új generációjának neveléséért. A csak esténként nyitva tartó étterem ugyanis napközben komoly szakmai műhelyként működik.

Szintén a gálán adták át a Diningguide.hu-n meghirdetett gasztronómiai szakíró és ételfotó pályázatok nyerteseinek díját. Mindkét versenyre 130-nál több pályamű érkezett, ezekből választották ki a legjobbakat. A gasztronómiai szakíró pályázaton Láng László, az ételfotó pályázaton pedig Gulyás Krisztián és Nagy Sándor győzött.