Karanténba zárná a Jobbikot Bajnai

Vágólapra másolva!
Fel kell számolni a vasfüggönyt, amely politikai táborokra osztja Magyarországot - nyilatkozta Bajnai Gordon egy osztrák napilapnak. A kormányfő szerint a Jobbik az acsarkodó politikusok miatt erősödött meg.
Vágólapra másolva!

"Magyarországnak széles politikai megegyezésre van szüksége, fel kell számolni azt a vasfüggönyt, amely politikai táborokra osztja fel az országot" - mondta a kormányfő a Die Presse szerdai számában megjelent interjúban. A Magyarországon tapasztalható megosztottság egészségtelen, és az egyik legfőbb akadálya a reformoknak. Magyarországnak most arra van szüksége, hogy a nemzeti érdekeket illető kérdésekben együttműködés legyen és nem két, egymással kibékíthetetlenül szemben álló politikai táborra.

"A Jobbik és más hasonló csoportok nem a gazdasági válság termékei" - válaszolta az újságíró ezzel kapcsolatos felvetésére. "Sokkal inkább az éles politikai megosztottság, az egyre támadóbb politikai diskurzus készítette elő a talajt az ilyen szélsőséges mozgalmak számára" - vélekedett. A kormányfő szerint a Jobbik politikailag nagyon veszélyes, és "fertőző". A meghatározó politikai erők feladata lenne, hogy valódi válaszokat találjanak, áthidalják a köztük lévő ellentéteket, "karantén alá helyezzék a Jobbikot és a hasonló pártokat és megállítsák a fertőzést" - fogalmazott.

A gazdaság állapotáról a kormányfő azt mondta, hogy kormánya hivatalba lépése óta 15 százalékkal erősödött a forint euróhoz viszonyított árfolyama, s hogy 2009-re a GDP 3,8 százalékát kitevő költségvetési hiánnyal számol a kormány, ami az egyik legalacsonyabb Európában. Míg egy éve még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelére volt szüksége az országnak, az elmúlt hat hónapban már nem szorult rá erre a segítségre. Idén a GDP még csökkenni fog 0,6 százalékkal, de 2011-re 3,5-4 százalékos növekedés várható.

A 10,5 százalékos munkanélküliségi mutatóról úgy vélekedett: most a munkanélküliség elleni küzdelem a legfontosabb. "Mindig is hangsúlyoztam, hogy a válságnak addig nincs vége, amíg a munkanélküliség nem csökken" - mondta. A tavasszal várható választásokkal kapcsolatban azt mondta: reméli, hogy a győztes felelős gazdaságpolitikát folytat majd, folytatja az ország modernizálását és növekedési pályán tartja az országot.