Csupán két százalék az előnye az MSZP-nek a Jobbikkal szemben, míg a Fidesz januárban is őrzi jelentős előnyét a biztosan szavazó pártválasztók körében - derül ki a Forsense közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint rajtuk kívül az MDF-nek van még esélye, hogy bejusson a parlamentbe.

A Fidesznek a biztos szavazó pártválasztók körében 59 százalékos a támogatottsága, ami valamelyest alacsonyabb a decemberben mértnél, míg az MSZP bázisa januárban is maradt a 17 százalékos szinten - derül ki a január 6-15. között, ezer ember megkérdezésével végzett kutatásból.

A Jobbik a decemberi enyhe visszaesés után ismét erősödött, támogatottsága a biztos részvételt ígérő pártválasztók körében is emelkedett, elérte a 15 százalékot. Az MDF is javított tavaly decemberi pozícióján, a felmérés szerint szimpatizánsainak aránya januárban elegendő lenne ahhoz, hogy átlépje a Parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A kisebb pártok közül a Lehet Más a Politika (LMP) az egyetlen, amelynek 3 százalékos támogatottságával még esélye lehet arra, hogy képviselőket küldjön az Országgyűlésbe - olvasható a felmérésben, amely szerint az összes válaszoló 52 százaléka gondolja úgy, hogy a Jobbik bekerül a Parlamentbe. Ezzel nem sokkal marad el az MSZP mögött (63 százalék), de jelentősen megelőzi az MDF-et, amelyet a válaszolók 20 százaléka vár a Parlamentbe.

A felmérésből kiderül, az LMP előtt álló egyik legnagyobb kihívás az lesz az elkövetkező hónapokban, hogy láthatóvá váljon mint potenciális parlamenti erő, mert jelenleg a válaszolók mindössze 1 százaléka számít a párt bejutására.

A kutatás alapján az összes választókorú polgár feléről mondható el, hogy biztosra ígéri részvételét a választásokon, és már azt is tudja, hogy melyik pártot támogatja majd szavazatával.

A kutatók szerint a választás egyik nagy kérdése, hogy az MSZP elbizonytalanodott 2006-os szavazói a választások előtt mikor döntik el, kire szavaznak, és milyen irányban mozognak majd, hiszen jelenleg mindössze egynegyedük mondja azt, hogy ismét a szocialistákra szavazna.

A kutatásból kiderült az is, hogy az MSZP volt szavazóinak legnagyobb csoportja még nem nevezte meg azt a pártot, amelyre szavazni fog. Ennek a 28 százalékos választói csoportnak  közel egyharmada még nem látja a megfelelő politikai erőt, amelyre szívesen szavazna, vagy bizonytalan. Mintegy 15 százalékuk eltitkolja, hogy melyik pártot választaná, míg további 5 százalékuk nem menne el szavazni. A Fidesz támogatójának vallja magát januárban 15 százalékuk, de a Jobbikhoz és az MDF-hez is csatlakozott közülük 5, illetve 4 százalék - olvasható a Forsense felmérésében.

A Medián szerdán megjelent kutatása szerint alacsony részvételi kedv és javuló gazdasági közhangulat közepette változatlanok az erőviszonyok a pártok és politikusok népszerűségét illetően, ha áprilisig minden így marad, a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget az Országgyűlésben.

A január 8-a és 12-e között, 1.200 ember megkérdezésével készült felmérés szerint a biztos szavazók körében a Fidesz nagyjából a voksok kétharmadát tudhatja magáénak, az MSZP szűk egyötödnyi, a Jobbik egytizednyi szavazatra számíthat. A kispártok közül még a legjobban álló MDF sem éri el az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ-szel pedig a Medián pártpreferencia-kutatásainak történetében először ebben a negyedévben fordult elő, hogy támogatottsága még kerekítve sem éri el az 1 százalékot.