Így kárpótol a sztrájkért a BKV

Vágólapra másolva!
A BKV januári sztrájkja miatt három nappal meghosszabbítják a sztrájk alatt használt bérletek érvényességét. A még érvényben lévő bérletek automatikusan hosszabbodnak, akinek mostanra lejárt a bérletük, azok az új bérletükkel járhatnak három nappal tovább. Az éves bérletesek jövőre három napnyi kedvezményt kapnak.
Vágólapra másolva!

A hatnapos sztrájk miatt három nappal meghosszabbodik a kétheti, havi és negyedéves Budapest-bérletek és a környéki helyi, valamint a környéki 5 km-es és 10 km-es bérletek érvényessége - áll a BKV közleményében. A bérletek érvényességét eltérő módon hosszabbítják meg.

Akinek jelenleg érvényes kétheti, havi vagy negyedéves bérlete van, nem kell tennie semmit, mert a jelenlegi érvényessége 3 nappal automatikusan meghosszabbodik. (Tehát az eredeti érvényességi idő szerint január 18-án lejárt bérlet január 21-én még érvényes, de 22-én már nem - áll a közleményben.)

Máshogy kell eljárnia annak, akinek jelenleg nincs érvényes - kétheti, havi vagy negyedéves - bérlete, de a sztrájk idején, vagy annak legalább az első napján volt. Ezeknek az utasoknak január 22-ig kell új bérletszelvényt vásárolniuk, és az új bérleten szereplő érvényességi idő 3 nappal automatikusan meghosszabbodik. (Tehát ha a szelvényre írt érvényességi idő szerint február 21-én járna le a bérlet, akkor azt február 24-ig lehet használni.)

Az éves bérleteseknek az év végén kell leadniuk a bérletet - a kedvezményes éves változatoknál a borítót és a decemberi szelvényt - és a 2011-es bérlet árából három napnak megfelelő árkedvezményt kapnak.

A sztrájk időtartamára érvényesített 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek a BKV honlapján közzétett 20 nagy csomóponti pénztár valamelyikében 2010. január 22. és február 28. között cserélik be. A sztrájk időtartama alatt érvényes 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek helyett az utas által kért kezdő dátummal ellátott, az eredetivel azonos időtartamra érvényes jegyet adnak. A HÉV-bérletekre az érvényesség meghosszabbítása nem vonatkozik - áll a BKV közleményében.

A BKV több szakszervezete január 12-én kedden hajnalban kezdett sztrájkot, amely 17-én vasárnap este ért véget. A munkabeszüntetés összesen hat napig tartott, a BKV azonban arra hivatkozva ad csak három nap kompenzációt, hogy a sztrájk alatt 50 százalékban biztosítani tudták a szolgáltatást, igaz, a cég elismeri, hogy "ez területileg nagyon egyenlőtlenül oszlott el".