Sólyom pénteken előáll az április 11-i választással

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök várhatóan pénteken bejelenti, mikorra tűzi ki a 2010-es parlamenti választásokat. Már jelezte, hogy a lehető legkorábbi időpontot fogja választani, és az [origo] egy a döntést ismerő forrásból úgy értesült, hogy a várakozásoknak megfelelően az első forduló április 11-én, a második pedig április 25-én lesz. Az államfő ezúttal nem a tévében közli döntését, csak egy közleményt fog kiadni.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra a parlamenti választások időpontját - jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Független Hírügynökség és az MTI. A Köztársasági Elnöki Hivatal az [origo] megkeresésére nem kívánta kommentálni az értesüléseket, a pénteki bejelentés hírét megerősítette ugyanakkor az [origo]-nak egy a döntést ismerő forrás.

Sólyom már korábban jelezte, hogy a lehető legkorábbi időpontra fogja kiírni a választást, amelyet az alkotmány szerint áprilisban vagy májusban kell tartani, és a hagyományok szerint a szavazás vasárnap zajlik. Mivel április első hétvégéje húsvét, így az általános várakozás az, hogy az elnök április 11-re írja ki az első, és 25-re a második fordulót. A döntést ismerő forrás az [origo]-nak megerősítette, hogy Sólyom ezekre a napokra fogja kiírni a választást.

Sólyom a Heti Válasznak decemberben adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a választástól az újrakezdést várja, és megjegyezte, "én annyival tudok ehhez hozzájárulni, hogy - szokásom szerint - a lehető legkorábbi dátumra fogom kiírni a választásokat".

Korábban felmerült, hogy a külképviseleti szavazásra vonatkozó szabályok szerint nem tarthatók ezek a dátumok, és ha a köztársasági elnök szigorúan értelmezi a jogszabályokat, akkor vagy két héttel későbbre, április 25-re tűzi ki a választást, vagy szakít a hagyományokkal és vasárnap helyett hétköznap lesz a voksolás.

A választás kitűzésével hivatalosan is kezdetét veszi a szavazás előtti péntek éjfélig tartó választási kampány, bár a pártok egy része már most is kampányol. A Jobbik megtartotta kampánynyitóját, a Fidesz és az MSZP plakátjai pedig megjelentek az utcákon.

Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, második fordulót az első forduló után két héttel kell megtartani. Még aznap este közzéteszik a választás előzetes tájékoztató eredményét, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követően állapítják meg.

2006-ban, az előző országgyűlési választások idején is nagyjából hasonló időszakban közölte Sólyom, hogy pontosan mikorra írja ki az akkori fordulókat. 2006. január 19-én jelentette be, hogy április 9-én lesz az első és április 23-án a második forduló. Beszéde nem egészen másfél perces volt, a televízió is közvetítette. Most várhatóan csak egy közleményt fog kiadni péntek délelőtt - mondta az [origo]-nak egy a döntést ismerő forrás.