Vádat emelt tíz börtönőr ellen a Katonai Ügyészség

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman tavalyi börtönvizsgálatai nyomán tíz börtönőr ellen vádat emelt a Katonai Ügyészség. Az elítéltek személyzet által elkövetett fizikai erőszakról nem számoltak be a vizsgálatok során, de a bánásmódra sok panasz érkezett.
Vágólapra másolva!

Tíz börtönőrrel szemben emelt vádat a Katonai Ügyészség Szabó Máté ombudsman tabalyi vizsgálatai nyomán - közölte szerdán az állampolgári jogok biztosa. Szabó a vizsgálatot a kaposvári börtönben meghalt rab miatt indította, és azt kifogásolta, hogy több intézményben sérülnek a fogvatartottak alapvető szabadságjogai. Leginkább emberi méltóságuk, az élethez és az emberséges bánásmódhoz való jogaik érvényesülésében talált problémákat.

A kaposvári haláleset után az ombudsman kijelentette: a lehető leghatározottabban fel kell lépni a fogvatartottak és a büntetés-végrehajtási személyzet egyes csoportjai körében terjedő erőszakkal szemben. A biztos felhívására több elítélt is panaszkodott a fogvatartás során elszenvedett bánásmódra, de csak kevesen számoltak be fizikai bántalmazásról, és ezekben az esetekben legtöbbször vizsgálat, felelősségre vonás, vagy büntető eljárás is indult - tette hozzá.

Az ombudsman országos vizsgálata során arra jutott, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek többségében kiemelkedő szakmai munka folyik, de a börtönök túlzsúfoltak, az elítéltek elhelyezési és a dolgozók munkakörülményeinek javítására több milliárd forintra lenne szükség. Hozzátette: fenn áll annak a veszélye, hogy ha a helyzet nem változik, a meglévő dolgozói létszámmal nem látható el megfelelő szinten a nevelői munka.

A helyszíni vizsgálatokon az elítéltek sehol sem panaszkodtak a személyzet által elkövetett fizikai erőszakra. Ennek ellenére az ombudsman többször felhívta a kormány figyelmét arra, hogy az ENSZ kínzással és megalázó bánásmóddal szembeni egyezményének opcionális kiegészítése független ellenőrző mechanizmust írna elő, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is szerepet kaphatna ebben. A Külügyminisztérium elvi egyetértését fejezte ki, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azonban nem adott világos választ.