Csongrádi MDF-sek sem akarnak összeborulni az SZDSZ-szel

Vágólapra másolva!
Vas megyei társaikhoz hasonlóan egyes Csongrád megyei MDF-esek is tiltakoznak az SZDSZ-szel kötendő választási megállapodás ellen. Több párttag azzal érvelt, hogy a széteső liberális párttal való budapesti együttműködés ellehetetlenítené őket vidéken.
Vágólapra másolva!

Ellentmondó információk vannak arról, hogy a Csongrád megyei MDF-szervezet hogyan viszonyul a párt és az SZDSZ között Budapesten formálódó választási megállapodásról. Az MTI úgy értesült, hogy a megyei választmány nem támogatja a választási együttműködést az SZDSZ-szel, és a testület még azt is ellenzi, hogy a párt országos vezetése folytassa az erről szóló tárgyalásokat a liberálisokkal

Az MTI szerint ezt megerősítette Mészáros Tamás, az MDF megyei alelnöke, később ugyanakkor Rabi Mihály választmányi elnök azt közölte az MTI-vel, hogy a Csongrád megyei választmány vezetőségének nem volt olyan döntése, melyről Mészáros Tamás nyilatkozott, és ami szerint a Csongrád megyei választmány nem támogatja az SZDSZ-el tervezett együttműködést. Rabi szerint a testület ebben a kérdésben meg kívánja várni az országos választmány döntését, mielőtt kialakítja végleges álláspontját

Az MTI a megyei választmányi ülés résztvevőitől úgy értesült, hogy a tanácskozáson részt vett Karsai Péter MDF-s országgyűlési képviselő is, aki az SZDSZ-szel folytatott együttműködés szükségességéről és fontosságáról igyekezett meggyőzni a jelenlévőket. A választmányi tagok között volt olyan hozzászóló, aki erre úgy reagált, hogy a rendszerváltás idején az SZDSZ volt a demokrata fórum legkomolyabb ellenfele, és az elmúlt nyolc évben is olyan döntések kötődnek a liberálisokhoz, melyekkel szemben az MDF fellépett.

A választmányi ülésen olyan vélemények is elhangzottak, melyek szerint az együttműködés az SZDSZ-szel semmilyen előnyt nem hozna, sőt ellehetetlenítené az MDF-es jelölteket Csongrád megyében, ahol a párt az európai parlamenti választásokon a megyék között a legjobb, 5,9 százalékos eredményt érte el.

Az MDF budapesti választmánya szerda este bólintott rá az egykori rivális SZDSZ-szel kötendő választási megállapodásra, amelynek értelmében a főváros egyéni választókerületeinek mintegy felében SZDSZ-esek indulnának a demokrata fórum színeiben, és emellett közös listát is állítanának. (Részletekért a formálódó megállapodásról kattintson ide.)

A megállapodás azt jelentené, hogy összefog a rendszerváltáskor még egymással szembenálló két párt, amelyek azonban ma már alig emlékeztetnek egykori önmagukra. Különösen az utóbbi években folyamatos belharcok jellemezték a két politikai erőt, és a felmérések alapján támogatottságukból is sokat veszítettek. Utóbbi különösen az SZDSZ-re igaz, amely a júniusi európai parlamenti választáson mandátumot sem tudott szerezni.

Az együttműködés ellen nemcsak csongrádi MDF-esek tiltakoznak, a Vas megyei MDF- és SZDSZ-szervezetek már csütörtökön jelezték, hogy nem támogatják a megállapodást. Gróf István, az MDF Vas megyei szervezetének elnöke azzal érvelt, hogy a két rendszerváltó párt között túlságosan nagy a távolság, illetve ma már alig másfél százalékra tehető az SZDSZ támogatottsága, ezért nem lenne szerencsés felvállalni a szövetséget "egy ilyen erős lejtmenetben lévő párttal".