Szívatások miatt bepanaszolt rendőrkapitányságot fejeztek le Budapesten

Vágólapra másolva!
Szándékos szívatásokról, kivételezésről, elkeseredésükben a szakszervezethez forduló rendőrökről beszéltek az [origo]-nak olyan rendőrök, akik ismerték a főváros II. kerületi rendőrkapitányságának működését. A kerületi kapitányt múlt héten váratlanul elbocsátották, azt ő maga sem tudta megmondani, miért. Bár több vizsgálat is folyt ellene, mindig felmentették, ismerői szerint pedig jó rendőr, és elbocsátása az egész fővárosban bizonytalanságot szült a rendőrök között.
Vágólapra másolva!

A rendőrség és az ügyészség is alig árul el valamit arról, hogy miért bocsátottak el a múlt héten két fővárosi rendőrkapitányt. Szerdán jelentették be, hogy Budapest rendőr-főkapitányának javaslatára Bencze József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Hangyási Sándor II. kerületi és Práger Ferenc VIII. kerületi rendőrkapitány vezetői megbízását. Egy nappal később azt közölte az ügyészség, hogy a nyomozó ügyészség mindkét kapitányságon házkutatást tartott (a II. kerületben sikkasztás gyanúja miatt, míg a VIII. kerületi kapitányságon hivatali visszaélés gyanúja miatt).

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány sem a házkutatások részleteiről, sem azok okáról nem beszélt, mondván, az ügyészség nyomoz, az ügyészség viszont az eljárás érdekeire hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni a két ügy hátteréről. Az [origo] azon információját ugyanakkor megerősítették, miszerint Hangyási Sándor lakásán is tartottak házkutatást.

Vegzálás és kivételezés

"Sok panasz érkezett hozzánk a II. kerületi kapitányságon dolgozó rendőröktől, a végrehajtási állománytól, azt állították, hogy különféle atrocitások érik a beosztottakat, vegzálják őket" - mondta az [origo]-nak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára, Szima Judit. Szima állítja, ezt jelezték is az országos és a fővárosi rendőri vezetőknek.

"Semmi értelme nincs szólni, semmi nem változott eddig sem, ezután sem fog" - mondta az [origo]-nak egy, a második kerületi kapitányságon dolgozó rendőr, aki nevének elhallgatását kérte, mert a szolgálati szabályzat szerint ő nem, csak a sajtóosztály nyilatkozhatna. Azt állította, tapasztalatai szerint a kapitányságon folyamatos volt a személyes kapcsolatokon alapuló kivételezés és a szívatás. Szerinte olyan is előfordult, hogy magasabb beosztásban dolgozó rendőrök visszaéltek a hatáskörükkel. Előfordult olyan - mondta -, hogy akivel ki akartak szúrni, arra alantasabb feladatot bíztak, akár éveken át kapuőrnek osztották be.

"Fiatal, tapasztalatlan rendőrből csináltak alosztályvezetőt, míg mástól, aki főiskolát végzett, nyelvet beszél, megtagadták a tiszti kinevezést" - állította. A kevés kivételezett viszont, akik sokszor "csak rendőr szakközépiskolát" végeztek, szívesen szúrtak ki beosztottjaikkal.

Sokan elmennek

Szerinte több, a kerületben dolgozó rendőr próbált lépéseket tenni a szerintük visszás helyzet megszüntetésére, volt, aki még Tóth Gábor budapesti rendőr-főkapitánytól is személyes meghallgatást kért, de ezt követően sem változott semmi. Miután a rendőr szakszervezetet is megpróbálták bevonni, 2008-ban belső vizsgálatot is tartottak a kapitányságon, de azt állította, hogy a vizsgálatban csak olyan embereket kérdeztek meg, akik nem tárták fel a problémákat.

Sokan megpróbálnak elmenni a kerületből - állította -, óriási a fluktuáció. A II. kerület kiemelt terület, a közrendvédelmi osztályon mégis fele annyian dolgoznak, mint ahányan kellenének - állította a rendőr. Hozzátette, előfordult, hogy az egy váltásban dolgozó 8 emberből 6-ról tudta, hogy már beadta az áthelyezési kérelmét. "Aki tud, menekül innen"- jegyezte meg. Ő is megpróbálta máshová helyeztetni magát, de szerinte ezt is a kerületi vezetők akadályozták meg azzal, hogy valótlan tényeket tartalmazó jellemzést küldtek róla a másik város kapitányságára.

Egy év a kapuban

"Voltak furcsa dolgok a kerületnél, és sok volt a visszaélés, talán ezt nem akarták tovább hagyni" - mondta egy korábban szintén ennél a kerületi kapitányságnál dolgozó rendőr az [origo]-nak Hangyási menesztéséről. Azt állította, hogy évekkel ezelőtt ő is egy hasonló ügy miatt jött el a kapitányságról, és le is szerelt, ennek ellenére csak névtelenül vállalta a beszélgetést. Távozásakor visszaélés miatt feljelentést tett a fölé rendelt osztályvezető ellen, de a katonai ügyészség - bár állítása szerint kihallgatták, nemcsak az érintett osztályvezetőt, hanem feletteseként Hangyásit is - végül bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást.

Az egykor Hangyási alatt dolgozó rendőr is azt állította, a gyakorlatilag lefokozást jelentő munkákra való beosztás rendszeres volt. "Én egy évig ültem a kapuban, azt csináltam, amit egy portás, pedig korábban járőrvezetői beosztásban dolgoztam, nagyobb értelme lett volna, ha hagynak járőrözni" - mondta. Szerinte ugyanakkor ezekért nem a leváltott kapitány volt a felelős, ő csak "eltűrte", hogy pár ember visszaéljen a helyzetével. "Azt szerette, ha minden rendben megy, és minél kevesebb dolga van, mindent az embereire bízott" - jelentette ki. "Közben a kirakatra nagyon vigyáztak" - tette hozzá. Például, amikor a budapesti főkapitány ellátogatott a kapitányságra, hogy találkozzon az állománnyal, előre megmondták, hogy ki és mit kérdezhet tőle - állította.

A visszaélést bárkire ráhúzhatják

Egy szintén névtelenül nyilatkozó, másik kerületben dolgozó, magas beosztású rendőr ugyanakkor dicsérte Hangyásit, szerinte az egykori kapitánynak "jó neve van a szakmában". Hasonlóan vélekedett a nekünk nyilatkozó II. kerületi rendőr is, bár szerinte Hangyási még korábban, a rablási osztály vezetőjeként szerezte szakmai elismeréseit.

A rendőri vezető szerint "két perc alatt bárkire rá lehet húzni a visszaélést", ráadásul a két kerületi rendőrkapitány "meglepetésszerű" eltávolítása különösen rosszul hatott a fővárosi rendőrökre. "Bizonytalanságot szül, ráadásul azt pletykálják, hogy még nincs is vége, további kerületek élén lesz változás" - mondta.

Az [origo] megkereste Hangyási Sándort, aki az ügyészségi nyomozásról egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, a TMRSZ korábban valóban panaszt tett ellene, de az eljárásban őt - és a szintén érintett osztályvezetőt és alosztályvezetőt is - felmentették. A visszaélésekre, alantasabb beosztásba sorolt rendőrökre vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy ilyen jellegű panasz is volt, de elmarasztalás soha nem lett belőle. Megerősítette, hogy nem fűztek indoklást elbocsátásához, de mint mondta, ezt a szolgálati törvény értelmében meg is tehetik.

Az [origo] a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is megkérdezte hétfőn arról, valóban több panaszt tettek-e a II. kerületi kapitányságon dolgozó rendőrök, és mi a véleményük az esetleges visszaélésekről, de kedd reggelig nem kaptunk választ kérdéseinkre.