Felrobbant transzformátor miatt késnek két órát a vonatok

Vágólapra másolva!
Két és fél órás késések is kialakultak a Budapestről Szeged és Debrecen felé tartó vonatokon, miután egy vezetékszakadás miatt felrobbant egy vasúti transzformátor. Köbánya-Kispesten és környékén teljesen elment az áram a vezetékekből, így a vonatok órákat vesztegeltek a fővárosban, és egy időre a Nyugati pályaudvar is megbénult.
Vágólapra másolva!

Leszakadt felsővezeték és felrobbant transzformátor miatt alakultak ki jelentős késések több vasútvonalon hétfő reggel: a Szeged, Szolnok, Debrecen és Nyíregyháza felé tartó vonatok akár két és félórát is késhettek - tájékoztatta az [origo]-t a MÁVINFORM. A Szobra és Veresegyházra tartó vonatok szintén komoly, 50-60 perces késéssel közlekedtek.

A több vasútvonalat érintő késéseket két műszaki hiba okozta a budapesti pályaudvarokon. Előbb 8.15-kor leszakadt a felsővezeték a Kőbánya-teher állomáson, majd egy órával később a nagy leterhelés miatt szétrobbant egy nagyfeszültségi transzformátor a pestszentlőrinci elosztóban. A lángokat a kiérkező tűzoltók fékezték meg, a baleset miatt a Nyugati pályaudvar és Rákos-rendező sem tudott vonatokat fogadni és indítani fél órán keresztül - közölte a MÁV.

A szobi és veresegyházi vonatok a Nyugati leállása miatt szedték össze a közel egyórás késést, míg a Cegléd-Szeged és Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza felé közlekedő vonatok a felrobbant transzformátor miatt vesztegeltek. Ezek a vonatok nem tudtak elindulni Kőbánya-Kispestről, Budapest felé pedig csak Üllőig tudtak bejönni, mert a pálya fővárosi szakaszán nem volt feszültség a felsővezetékekben.

A forgalom Kőbánya-Kispest állomásról valamivel fél 11 után indult meg, a vonatok 130-150 perces késéssel hagyták el a fővárost. A Nyugati és Kőbánya-Kispest között délután fél 1-re sikerült megjavítani a leszakadt felsővezetéket, így már itt is mindkét vágányon járnak a vonatok, de továbbra is 30-35 perc késésre kell számítani. Az elővárosi és a távolsági vonatok menetrendszerű közlekedése csak a késő délutáni órákra áll helyre - közölte a MÁV délután fél 2 előtt. A monori elővárosi vonatok fél három után tudnak csak elindulni, addig a zónázó vonatok állnak meg minden állomáson és megállóhelyen.