Huszárként ábrázolta Kósa Lajost egy debreceni hotel

Vágólapra másolva!
Óriási olajfestményen kapott helyet Kósa Lajos debreceni polgármester a város egyik új hoteljének halljában. A fideszes politikust huszárként ábrázolta a veszprémi festő, de azon látható Debrecen több fontos személyisége is.
Vágólapra másolva!

Huszárként ábrázolják Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, illetve a fideszes alpolgármestert egy helyi szálloda halljában látható olajfestményen. A hétfőn átadott négycsillagos hotel érdekessége, hogy halljában egy 11,5-szer 2,3 méteres olajfestmény látható, melyet a hétfői ünnepélyes megnyitón lepleztek le. A kép címe: "Huszártalálkozó 2010".

Az alkotás a hortobágyi pusztán mulatozó huszárokat ábrázol, köztük lovon ülve Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét. A festményen feltűnik még Pajna Zoltán, Debrecen fideszes alpolgármestere, illetve Kováts Ákos, a város főépítésze is.

A freskón rajtuk kívül tucatnyi ismert debreceni nagyvállalkozó és közéleti szereplő látható, többek között Papp Gyula nyugállományú ezredes, a magyar KFOR alakulat koszovói missziójának egykori parancsnoka. Úgy tudni, az alkotást Boros Gyula veszprémi festőművész készítette, Boros József szállodatulajdonos felkérésére.

A négycsillagos, többszintes szállodában negyven szoba, öt lakosztály és szivarszoba is várja a vendégeket. Több mint 1 milliárd forintból készült, negyven embernek ad munkát. A beruházás ötödét az Európai Unió finanszírozta. A városháza szóvivője, Lövei Tünde annyit mondott, hogy az ügyben nem adnak ki közleményt, nem kommentálják az esetet.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Felül, középen, békés lovát megülve látható Kósa Lajos huszárként

Nem ez az első eset, hogy Debrecen polgármesterét képzőmészeti alkotáson örökítik meg. Tavaly júniusban a MODEM kortárs képzőművészeti központ Kis magyar pornográfia című tárlatán állították ki Gerhes Gábor Politikus című szobrát, amelyet Kósa Lajosról mintázott. A szobor végül olyan indulatokat keltett, hogy a kiállítást csak késéssel nyitották meg.

A város ellenzéki politikusai Kósa Lajost bírálták a szobor miatt, míg a kiállítás szervezője visszautasította azt a vádat, hogy politikai szempontok alapján állította volna össze a kiállítás anyagát. Kósa a szobor kapcsán közleményben fejtette ki "elvi álláspontját": "Debrecen városában hivatalban lévő politikusról képzőművészeti alkotás szabadon bemutatható, kiállítható - de csak abban az esetben, ha Debrecen város önkormányzatának ahhoz semmilyen köze nincs. Debrecen önkormányzata, polgármesteri hivatala, az önkormányzat szervezetei, intézményei, gazdasági társaságai, alapítványai nem lehetnek sem megrendelők, sem engedélyezők, sem finanszírozók egy ilyen esetben" - közölte.

A Politikus egyeztetések után végül egy tábla kíséretében szerepelt a kiállításon. A felirat arról tájékoztatta a látogatókat, hogy a szobrot nem Kósa Lajos rendelte meg, és nem is a központ kérte az alkotót arra, hogy örökítse meg a polgármestert.