Sűrű por borít kilenc magyar várost

Vágólapra másolva!
A déli országrészeket kivéve mindenütt magas a szállópor-koncentráció Magyarországon, számos vidéki városban átlépte a tájékoztatási szintet a légszennyezettség, az egészségügyi határértéket pedig szinte mindenütt. Kedden reggel Dorogon, Tökölön, Kazincbarcikán és Várpalotán volt a legkoszosabb a levegő. A környezetvédelmi minisztérium szerint egyes helyeken jobb ki sem menni az utcára.
Vágólapra másolva!

Az ország 53 légszennyezettség-mérő állomásából 33-nál túllépte kedden reggel a szállópor (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket, azaz az 50 mikrogramm/köbmétert. A déli országrészekben a legtisztább a levegő. Az északi és középső országrészekben az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat kedd reggeli adatai alapján az [origo] kilenc olyan várost talált, ahol a PM10-koncentráció még a tájékoztatási határértéket is túllépte.

A tájékoztatási szintet, azaz a 75 mikrogramm/köbmétert a PM10 mennyisége a következő városokban lépte túl: Tatabánya, Dorog, Esztergom, Tököl, Putnok, Kazincbarcika, Miskolc, Várpalota, Dunaújváros. A legrosszabb helyzet, vagyis a legkoszosabb levegő Várpalotán (96,2 mikrogramm/köbméter), Kazincbarcikán (96,7), Tökölön (96,8) és Dorogon (90,5) volt. Ha a magas értékek tartósak maradnak, ezekben a városokban elrendelhetik a szmogriadót.

Budapesten nem vészes

Budapesten a PM10-koncentráció kedden reggel sehol sem lépte át a riasztási küszöbértéket, de szinte minden mérőállomáson szennyezettebb volt a levegő az egészségügyi határértéknél.

A szmogriadóval foglalkozó kormányrendelet szerint a riasztási küszöbérték a PM10 esetén 100 mikrogramm/köbméter. Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha ezt a határértéket legalább két mérőállomáson két napon át meghaladja a szállópor koncentrációja, és ha fennáll a veszély, hogy a légszennyezettség tartósan túllépi a határértéket. Budapesten a szmogriadóhoz három mérőállomás adataira van szükség, kisebb városok esetében pedig, ahol csak egy mérőállomás van, annak az adatait kell alapul venni.

Szmogriadó esetén a városok életbe léptetik saját szmogriadótervüket, amelyben szerepelhet például az autóforgalom korlátozása vagy lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok használatának az előírása. Minderről bővebben a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján, itt tájékozódhat.

Az Észak-Dunántúlon szombaton volt a legmagasabb a légszennyezés, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szerint akkor Dorogon 114, Esztergomban 103, Tatabányán pedig 124 mikrogrammos értéket mértek. A tatabányai Szent Borbála Kórház tüdőgyógyász főorvosa, Böcskei Csaba az MTI-nek hétfőn azt mondta, az elmúlt napokban a szokásosnál több asztmás és krónikus tüdőbeteg jelentkezett ellátásra.

A környezetvédelmi minisztérium még hétfőn arra kérte az érintett településeken lakókat, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és ha lehet, ne autóval közlekedjenek. A minisztérium arra is figyelmeztet, hogy a rossz levegő főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket veszélyezteti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden még emelkedik a szállópor mennyisége, és várhatóan csak csütörtökön lesz javulás. Az időjárás várható változásairól folyamatosan tájékozódhat az [origo] Időjárás rovatában, a legfrissebb információkat megtalálja itt és itt.