Nézőpont: Összejöhet a kétharmad a Fidesznek

Vágólapra másolva!
A magyar szavazók több mint negyede még meghódításra vár, ők nem tudják, kire szavazzanak - derül ki a Nézőpont Intézet január végi közvélemény-kutatásából, amely szerint ha most lennének a választások, a Fidesz kétharmados többséget szerezne a parlamentben. A bejutásra esélyes még a jócskán leszakadt MSZP, a Jobbik és az MDF is.
Vágólapra másolva!

A részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók 47 százaléka támogatja a Fideszt - derül ki a Nézőpont Intézet januári közvélemény-kutatásából. A Heti Válasz számára készített felmérés szerint az MSZP 12, a Jobbik 9, az MDF pedig 3 százalékon áll. Több mint egymillió ember, a választók 28 százaléka továbbra sem tudja, kire szavazzon.

A biztos szavazó pártválasztók között a Szonda Ipsosnál és a Mediánnál is toronymagasan vezet a Fidesz januárban: 63, illetve 65 százalék szavazna most a pártra. Az MSZP a Szonda felmésére szerint 21, a Mediáné alapján 19 százalékot érne el. A harmadik helyen a Jobbik futna be (12-10 százalék), a negyediken az MDF (2-3 százalék), az ötödiken pedig az LMP (1-1 százalék).

A Nézőpont Intézet megvizsgálta azt is, hogy a pártok legfeljebb hány szavazót érhetnek el. E szerint a Fidesz maximálisan 54, az MSZP 20, a Jobbik 16, az MDF pedig 8 százaléknyi voksot tudna megszerezni. A többi pártról kevés említést tesz a felmérés, az LMP-ről csak annyit írnak, hogy maximálisan 1 százalékos a szavazótábora.

A közvélemény-kutató modellezte azt is, hogyan nézne ki egy most vasárnapi szavazás után felálló parlament. A Nézőpont eredményei szerint a Fidesz megszerezné a kétharmados többséget, mivel 267 képviselőt küldhetne az országgyűlésbe. Az MSZP-nek 54, a Jobbiknak 46, az MDF-nek pedig 19 képviselője lenne, ha most vasárnap lennének a választások - a Nézőpont szerint.

Orbán népszerűsége töretlen

A miniszterelnök-jelöltek között még mindig Orbán Viktor, a Fidesz jelöltje a legnépszerűbb: a választók 41 százaléka őt látná legszívesebben a kormányfői poszton a Nézőpont szerint. Ezzel támogatottsága 5 százalékkal nőtt a Nézőpont által decemberben mérthez képest. Az MDF által indított Bokros Lajos 15 százalékos, az MSZP-s Mesterházy Attila 7 százalékos, a jobbikos Vona Gábor pedig 5 százalékos népszerűségnek örvend.

Mesterházy támogatottságát külön kielemezte a Nézőpont: az intézet szerint a szocialista szimpatizánsok 34 százaléka inkább Bokros Lajost látná szívesen miniszterelnöknek, 38 százalékuk támogatja Mesterházyt. Mesterházy és Bokros szocialista táboron belüli támogatottsága 2-2 százalékkal csökkent decemberhez képest - derül ki a felmérésből.

A Nézőpont Intézet azt mutatta ki, hogy a Fidesznek kétszer annyi 60 év feletti szimpatizánsa van, mint az MSZP-nek. A fiatalok és dolgozó középkorúak 7-9 százalék körül támogatják csak az MSZP-t, ezzel szemben a középkorúak 51 százaléka a Fidesz szimpatizánsa. Az alapfokú végzettségűek között is elsöprő méretű a fideszesek tábora: 56 százalékuk érzi magához közelebbinek a Fideszt. A Jobbik az északkeleti megyékben népszerű, de a fiatalok között is sok támogatójuk van (14 százalék). A diplomások között ugyanakkor már csak 6 százalék a Jobbik támogatottsága.