Két városban jelentősen romlott a levegő minősége

2010.01.27. 11:49

Várpalotán és Kazincbarcikán a még egészséges mennyiségű por duplája kering a levegőben, ha a helyzet nem változik, csütörtökön el kell rendelni a szmogriadót ezeken a településeken. A riasztási küszöb közelébe került Miskolc, és három másik városban is különösen koszos a levegő.

Budapesttel együtt összesen 19 magyar városban átlépte az egészségügyi határértéket a levegőben a szállópor (PM10) koncentrációja. Bár néhány helyen javult a levegő minősége, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján, az ország 53 légszennyezettség-mérő állomásából 31-nél lépte át a szállópor szintje az egészségügyi határértéket, azaz az 50 mikrogramm/köbmétert.

A déli országrészekben a legtisztább a levegő, az északi és középső országrészekben, a szerda reggeli adatok alapján 6 magyar városban lépte át a PM10 szintje a tájékoztatási határértéket, vagyis a 75 mikrogramm/köbmétert: Salgótarjánban, Dorogon, Várpalotán, Putnokon, Kazincbarcikán és Miskolcon. Komló és Dunaújváros a tájékoztatási szint közelébe került.

Kedden még Várpalotán, Kazincbarcikán, Tökölön és Dorogon volt a legrosszabb a levegő, ezeken a településeken 90 mikrogramm/köbméter fölé kúszott a szállópor koncentrációja. Tökölön és Dorogon szerdára enyhén javult a levegő minősége (Tökölön 68,1 mikrogramm, Dorogon 85,1 mikrogramm a szállópor koncentrációja).

Várpalotán és Kazincbarcikán viszont tovább romlott a helyzet: Várpalotán 115,4 mikrogrammos PM10-szintet mértek, ami az egészségügyi határérték több mint duplája, hasonlóan Kazincbarcikához, ahol 108,8 mikrogrammos értéket mértek a műszerek. A számok alapján a két város a szmogriadó közelébe került, mert a PM10 átlépte a riasztási szintet, és ha ez csütörtökön is így lesz, akkor ezen a két településen el kell rendelni a szmogriadót.

Budapesten valamivel jobb a helyzet. Bár az összesen 11 városi mérőállomásból 9-nél túllépte az egészségügyi határértéket a PM10 szintje, a 75 mikrogrammos tájékoztatási szintet egyik szerda reggeli adat sem lépte túl.

A szmogriadóval foglalkozó kormányrendelet szerint a riasztási küszöbérték a PM10 esetén 100 mikrogramm/köbméter. Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha ezt a határértéket legalább két mérőállomáson, két napon át meghaladja a szállópor koncentrációja, és ha fennáll a veszély, hogy a légszennyezettség tartósan túllépi a határértéket. Budapesten a szmogriadóhoz három mérőállomás adataira van szükség, kisebb városok esetében pedig, ahol csak egy mérőállomás van, annak az adatait kell alapul venni.

Szmogriadó esetén a városok életbe léptetik saját szmogriadó-tervüket, amelyben szerepelhet például az autóforgalom korlátozása vagy lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok használatának az előírása. Minderről bővebben a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján, itt tájékozódhat.

A környezetvédelmi minisztérium még hétfőn arra kérte a szennyezett levegőjű településeken lakókat, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és ha lehet, ne autóval közlekedjenek. A minisztérium arra is figyelmeztet, hogy a rossz levegő főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket veszélyezteti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint - amelynek előrejelzései alapján kell a jogszbály szerint dönteni a szmogriadó esetleges elrendeléséről - várhatóan csak csütörtökön lesz javulás a szállópor szintjében. Az időjárás várható változásairól folyamatosan tájékozódhat az [origo] Időjárás rovatában, a legfrissebb információkat megtalálja itt és itt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK