Országszerte túlzsúfoltak a hajléktalanszállók

Vágólapra másolva!
Az ország több városában 100-150 százalékos kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók a hideg miatt. A zsúfoltság ellenére a legtöbb helyen senkit nem utasítanak el, az utcai szociális munkások sok helyen megerősített szolgálattal látják el munkájukat.
Vágólapra másolva!

Országszerte és a fővárosban is túlzsúfoltak a fővárosi hajléktalanszállók és a nappali melegedők a hideg miatt. Az utcai szociális munkások sok helyen megerősített szolgálattal látják el munkájukat. Több városban száz- százötven százalékos kihasználtsággal működnek a szállók. A legtöbb helyen a zsúfoltság ellenére senkit nem utasítanak el, sok helyen krízisautók járják az utcákat. Budapesten az utcai szociális munkások folyamatosan járják a kerületeket, és takarókat, meleg teát adnak a fedél nélküli embereknek.

A Menhely Alapítvány tájékoztatása szerint Budapesten éjjel 100 százalékos, országosan 97 százalékos telítettséggel üzemeltek a menedékszállók. Kedden a nappali melegedőjüket úgy alakították át, hogy éjszakai szállást is biztosítani tudjanak, és ezt addig tartják fenn, amíg a rendkívüli hideg tart. Matlári Ferenc szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg 100-150 férőhely áll rendelkezésükre, hogy a segítséget kérő embereket el tudják helyezni.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a Hajléktalanokért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke azt mondta: ezekben a napokban, "amikor öl a hideg", kevésbé kellene szigorúnak lenni, nagyobb odafigyelést igényelnek a hajléktalanok. A szakember ezért arra kéri az embereket, hogy ahol máskor nem szívesen látják a hajléktalanokat, "nézzenek félre", hagyják túlélni ezeket a napokat a fedél nélkülieknek.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere kedden azt mondta, hogy a főváros rendkívüli intézkedéseket vezetett be a hajléktalan-ellátásban a hideg idő miatt. Ez azt jelenti, hogy Budapesten az eddiginél ezerrel több, összesen nyolcezer férőhely várja a fedél nélkül élőket. Mint mondta, a főváros összesen 3,3 milliárd forintot biztosít a hajléktalan-ellátási rendszer működtetésére. A rendkívüli hideg miatt eddig 50 millió forinttal költöttek többet a tartalékkeretből, és a krízisellátásnak "nincs felső korlátja", annyi pénzt adnak, amennyi szükséges.