Javult Budapest levegője a havazás és a szél miatt

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem lesz szmogriadó pénteken Budapesten, mert javult a levegő minősége a havazás és a szél miatt. Szerdán a szálló por koncentrációja a város hat pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket.
Vágólapra másolva!

Javult a főváros levegője a havazás és a szél miatt- közölte Csonka Tamás meteorológus csütörtökön. A szálló por koncentrációja fokozatosan csökken - mondta, hozzátéve, hogy az időjárási feltételek tovább javítják a levegő minőségét.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök délelőtt közölte, hogy pénteken elrendelhetik Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát, mert az elmúlt napokban jelentősen nőtt a levegőben a szálló por koncentrációja.

Szerdán a légszennyezettség-mérő műszerek adatai alapján a szálló por koncentrációja a város hat pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket: a Gilice téri, a Teleki téri, a Kőrakás parki, a Honvéd-telepi, a Gergely utcai és a csepeli mérőállomásnál egyaránt 100 mikrogramm/köbméternél magasabb értéket mértek.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozza meg. Ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szálló por mértéke az említett feltételek mellett a 100 mikrogramm/köbméter riasztási küszöbértéket is meghaladja és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak.

A szmogriadó riasztási fokozatának életbe lépésekor a főváros korlátozhatja az autóforgalmat.