Tizenkét városban ne vegyen nagy levegőt!

Vágólapra másolva!
Tizenkét magyar városban a még egészséges mennyiségű por több mint duplája kering a levegőben, Dorogon csaknem a négyszerese. A riasztási küszöböt reggel majdnem a mérőállomások felén átlépte a szállópor mennyisége. Budapesten pénteken elrendelhetik a szmogriadót, ha nem változik a helyzet, akkor szombaton csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek majd.
Vágólapra másolva!

Magyarország 12 városában nagyon rossz a levegő minősége, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint az összesen 53 mérőállomásból legalább 19 esetében túllépte a szállópor (PM10) koncentrációja a riasztási küszöböt (11 állomáson nincs elérhető PM10-adat).

A szabályok szerint szmogriadót akkor kell elrendelni a városokban, ha két egymást követő napon, a mérőállomások egy részén a PM10-koncentráció napi átlaga túllépi a 100 mikrogramm/köbmétert, és az időjárásban nincs remény változásra. Budapesten ennek a feltételnek három mérőállomáson kell teljesülnie, más városokban kettő értékei a mérvadók, ahol pedig csak egy állomás van, ott annak az egynek az adatait veszik alapul.

Szmogriadó esetén a városok életbe léptetik saját szmogriadó-tervüket, amelyben szerepelhet például az autóforgalom korlátozása vagy lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok használatának az előírása. Minderről bővebben a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján, itt tájékozódhat.

Dorog a legkoszosabb, Debrecen a legtisztább

Szmogriadó elrendelésére a csütörtök reggel hét órás mérések alapján 12 városban van esély, ezek a következők: Budapest, Salgótarján, Százhalombatta, Tököl, Győr, Tatabánya, Dorog, Esztergom, Veszprém, Várpalota, Putnok, Kazincbarcika. Ezekben a városokban legalább egy mérőállomás reggeli adatai szerint magasabb volt a szállópor mennyisége a levegőben 100 mikrogramm/köbméternél.

A 100 mikrogramm/köbméteres érték az egészségügyi határérték duplája. Az egészségügyi határérték alatt csak 6 mérőállomáson maradt a szállópor szintje, a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöböt 32 mérőállomásnál lépte túl a légszennyezettség.

A legtisztább Debrecen levegője maradt, ahol az egyik állomáson 32,8 mikrogramm/köbméteres értéket mértek. A legkoszosabb levegőjű város csütörtökön reggel Dorog volt, ahol a levegőben 194,4 mikrogramm por kering - vagyis a még egészséges szint csaknem négyszerese. Hasonlóan veszélyes értéket mértek az állomások Tatabányán (173,4), illetve Esztergomban (154,5).

Szerdán reggel két városban, Várpalotán és Kazincbarcikán is a riasztási küszöb fölé kúszott a légszennyezettség, ugyanez volt a helyzet csütörtökön reggel is: Várpalotán 149, Kazincbarcikán 128,8 mikrogramm/köbméter szállópor volt a levegőben. A kazincbarcikai önkormányzatnál az [origo] érdeklődésére későbbre ígértek tájékoztatást. Várpalota aljegyzője, Somogyi J. Lászlóné kérdésünkre azt mondta, egyelőre - egyeztetve a katasztrófavédők helyi képviselőjével - úgy döntöttek, hogy nem rendelnek el szmogriadót a városban, mert bíznak a csütörtök délelőtti hóesés tisztító hatásában. A lakosságot tájékoztatták a helyzetről, de csütörtökön ezzel együtt javulásra számítanak - mondta az aljegyző.

Budapest a szmogriadó határán

Budapesten összesen 11 mérőállomás van, ezek mindegyikénél magasabb volt a PM10 koncentrációja csütörtökön reggel a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbnél. A riasztási szintet reggel 6 mérőállomáson lépte túl a légszennyezettség.

A Fővárosi Önkormányzat csütörtöki figyelmeztetése szerint szerdán jelentősen nőtt Budapesten a szállópor koncentrációja. A műszerek szerdán hat helyen is mértek 100 mikrogramm feletti szennyezettséget, de napi átlagban az adatok a tájékoztatási szint alatt maradtak. Az önkormányzat szerint ugyanakkor "az elmúlt 24 óra adatai alapján fennáll a lehetősége annak, hogy a pénteken el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát".

A fővárosi szmogriadó-rendelet szerint ez azt jelenti, hogy január 30-án, szombaton reggel 6 órától akár az autóforgalmat is korlátozhatják, a páros-páratlan elv alapján aznap csak a páros rendszámúak közlekedhetnének. A város ennek megelőzésére azt kéri a budapestiektől, hogy lehetőleg a tömegközlekedést használják, és önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot.

Az önkormányzat ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva azt írta, a havazás és a fővárosban feltámadó szél miatt javulás várható és holnapután jelentős javulás jöhet az időjárásban.

Mit tesz az egészséggel?

A magas légszennyezettség leginkább a kisgyerekekre, az idősekre, a légzőszervi betegekre és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre jelent veszélyt - mondta az [origo]-nak Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. A légzőszervi, allergiás, asztmás betegségek tüneteit súlyosbítja a szállópor magas koncentrációja, és mivel az apró méretű porszemek a tüdőhólyagokon keresztül az érrendszerbe is bejutnak, ez a súlyos állapotban levőknél komoly tüneteket is okozhat - tette hozzá.

Az egészségesekre főként akkor van hatással a 100 mikrogramm feletti PM10-érték, ha tartósan, napokon át nem változik a helyzet. Ilyen esetben nehezebb levegőt venni, a szállópor légzésirritációt, vagy gyengeséget okozhat.

A főosztályvezető-helyettes szerint ilyen magas légszennyezettség esetén távol kell maradni a szennyezett területektől, például nem tanácsos forgalmas út mentén sétálgatni, és a zöldövezetekben sem ajánlatos hosszabb időt a szabadban tölteni, hiszen a háttérszennyezettség magas. A betegek a jelenlegihez hasonlóan súlyos légszennyezettség esetén inkább maradjanak otthon - tanácsolta Bibók Zsuzsa.

Ilyenkor még rosszabb a szilárd tüzelőanyaggal - szénnel - fűtés, mert annak a füstje a szmogban, nyugodt időjárás esetén megül egy helyen, a felszín közelében. Ha egy ember fűt, és nincs szél, akár egy egész utcányi levegőt is el tud szennyezni - mondta a főosztályvezető-helyettes.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint - amelynek előrejelzései alapján kell a jogszbály szerint dönteni a szmogriadó esetleges elrendeléséről - várhatóan csak csütörtökön lesz javulás a szállópor szintjében. Az időjárás várható változásairól folyamatosan tájékozódhat az [origo] Időjárás rovatában, a legfrissebb információkat megtalálja itt és itt.