Vádat emeltek a Gripenek kelet-európai ügynöke ellen

Vágólapra másolva!
"Korrupcióra irányuló összeesküvés" gyanújával vádat emeltek Nagy-Britanniában Alfons Mensdorff -Pouilly gróf ellen a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport egyes kelet-közép-európai - köztük magyarországi - szerződéseivel kapcsolatban. A fegyverlobbista férfi a cég ügynöke volt. 
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanújával vádat emeltek Nagy-Britanniában a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari cégcsoport korábbi ügynöke ellen, a BAe egyes kelet-közép-európai - köztük magyarországi - szerződései miatt - közölte pénteken az MTI-vel az ügyet vizsgáló brit hatóság. A brit korrupcióellenes hivatal (Serious Fraud Office, SFO) közleménye szerint az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly grófról és a SAAB/Gripen repülőgépek szállítási szerződéseiről van szó.

A hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására, vagy ilyen kifizetésekről szóló egyezségekre. Ennek célja a vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket. A gépek szállítója a BAe Ssytems.

Az SFO szerint a pénteki vádemelés a hivatal és a brit védelmi minisztérium saját rendőri hatósága - Ministry of Defence Police - által elvégzett közös vizsgálat eredménye. Az "európai szinten összehangolt" vizsgálatban együttműködött az osztrák rendőrség és a bécsi államügyészség, és segítették az eljárást a cseh, a magyar és a svájci hatóságok is - áll az SFO pénteki londoni közleményében.

Alfons Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A gróf ellen 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok, mert a gyanú szerint politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában a BAE érdekében. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. A gróf neve felmerült a magyar vadászgépek beszerzésével kapcsolatban is, de ezzel kapcsolatban egyik ország hatóságai sem közöltek konkrétumot.

A grófot 2008 októberében a brit hatóságok vették őrizetbe, kihallgatták, majd rövid idő után elengedték. Az osztrák hatóságok 2009. február végén Burgenlandi birtokán vették őrizetbe pénzmosás gyanújával, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A vizsgálati fogságból tavaly áprilisban engedték ki.