Háziorvosok felelősségét vizsgálják az elhunyt diák ügyében

Vágólapra másolva!
Csak az ötödik riasztott háziorvos sietett a minap a kórházban elhunyt jászberényi diák segítségére, az első négy nem tudott, vagy nem akart az újraélesztésben segíteni - ez a hír terjedt el a városban. A polgármester javaslatára vizsgálat indult, hogy kiderüljön, hibázott-e valaki.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot kezdeményezett Jászberény polgármestere arról, hogy hibázott-e valaki az egy hete, iskolai tornaórán rosszul lett, majd a napokban a kórházban elhunyt diák ügyében - jelentette az MTI.

Az RTL Klub déli híradója számolt be először Gedei József polgármester kezdeményezéséről. A városvezető az MTI érdeklődésére leszögezte, tudomása szerint a mentők és a kórház orvosai a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben végezték feladatukat, de az elmúlt napokban úgy értesült, a mentők kiérkezéséig a pedagógusok hívására csak az ötödik háziorvos ment ki a helyszínre.

Az önkormányzat egészségügyi bizottsága és a jászberényi ÁNTSZ-kirendeltség főorvosa által elvégzendő, várhatóan egy-két hétig tartó vizsgálat célja, hogy kiderítse: valóban igazak-e a hírek. Ha igen, és valóban hibázott valaki, az nem kerülheti el a felelősségre vonást - jelentette ki Gedei József. Hozzátette, ha a szabályok lehetővé teszik, hogy egy háziorvos ilyen esetben elhárítsa a munkát, akkor az előírásokkal is probléma van.

A 12 éves fiú múlt péntekén futás közben lett rosszul a tornateremben, a mentők hat perc alatt értek a helyszínre. Az újraélesztésébe bekapcsolódott két, ugyancsak a helyszínre irányított esetkocsi, valamint a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi személyzete is, így vérkeringését mintegy 15 perc alatt sikerült újraindítani.

A diákot mentőhelikopterrel szállították a budapesti Heim Pál kórházba, ahol egy hét múlva elhunyt. A vizsgálatok eddigi eredményei alapján feltételezhető, hogy vele született rendellenesség miatt agyvérzést kapott, ez okozta a halálát.