Nyilvános vitára hívta Bokros Orbán Viktort

Vágólapra másolva!
Elfogadta a Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt által írt választási programot az MDF országos választmánya a testület szombati ülésén. Rábólintottak a budapesti MDF-SZDSZ-együttműködésre is, és döntöttek a párt 176 egyéni képviselőjelöltjének személyéről, neveket azonban nem árultak el. Programjának elfogadása után Bokros nyílt levélben hívta vitára Orbán Viktor Fidesz-elnököt, a Fidesz azonban egyelőre elzárkózott ettől.
Vágólapra másolva!

Az MDF országos választmánya nagy többséggel elfogadta a párt választási programját - jelentette be Makay Zsolt, a testület elnöke szombat délután (a programról szóló cikkünket itt olvashatja el).

Az országos választmány jóváhagyta a budapesti választmány döntését az SZDSZ-szel tervezett együttműködésről is. Az együttműködésre 43 igen 12 nem és 14 tartózodás mellett bólintottak rá. A testület úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít hasonló együttműködésekre vidéken is, de Makay szerint a megyék többségében nem lesz ilyen. Az MDF mindenütt a saját nevén indul, egyéniben és a listákon is - tette hozzá. Makay szerint az SZDSZ-es egyéni jelöltek MDF-SZDSZ jelöltként szerepelnek majd a szavazólapon, de a lista MDF-es lesz.

Neveket nem mondtak

Fodor Gábor korábbi SZDSZ-elnök neve nem szerepel az MDF Heves megyei jelöltjei közt - mondta kérdésre Makay. A választmány elnöke szerint a testület jóváhagyta a 176 egyéni jelölt névsorát (néhány név még hiányzik, azokban a körzetekben az elnökség jelöli ki a jelöltet), de nem kívánta ismertetni. Azt mondta: a megyei, illetve a fővárosi szervezetek maguk fogják bemutatni a jelölteket a helyi nyilvánosság előtt. A budapesti listavezetőről Makay azt mondta, még nem tart ott a folyamat, hogy megnevezzék.

Az MDF-ülés után, még késő délután is tart az SZDSZ országos tanácsának ülése, ahol a testület tagjai szintén megvitatják az MDF-fel való fővárosi együttműködést. A vitát az okozza, hogy két párt közötti együttműködés előírná, hogy az SZDSZ nem állíthat sem területi, sem országos listát, vagyis nem indulna önállóan a választásokon. Ez azt jelenti, hogy a párt azokban a megyékben sem állíthatna listát, ahol nem működik együtt az MDF-fel.

Egy az ülésen résztvevő testületi tag az [origo]-nak délután negyed 6 körül azt mondta, hogy az SZDSZ országos tanácsa 40 igen szavazattal, 5 ellenében szintén jóváhagyta az együttműködést. A döntés értelmében Budapesten 17 SZDSZ-es, 14 MDF-es és egy konszenzusos jelölt indul majd, de csak az MDF állít fővárosi és országos listát.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke az [origo] érdeklődésére azt mondta, az SZDSZ néhány körzetben még nem nevezte meg egyéni jelöltjeit, de az már biztos, hogy az MDF Budán az I. kerületben például Katona Tamást, az Antall-kormány államtitkárát indítja. A Belvárosban, a 7. számú választókerületben Debreceni József publicista indul, Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese a 10. választókerületben (VIII. kerület), Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő pedig a 17. választókerületben (XI. kerület). Lévai maga Csepelen indul, Boruzs András, az SZDSZ fővárosi elnöke pedig Újpesten.

Bokros Orbánnal vitázna

Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje az MDF választmányi ülésén kijelentette, vitára hívja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és miniszterelnök-jelöltjét, mert szerinte fontos, hogy nyilvános vita legyen a valódi programokról. "Ki kell kényszeríteni, hogy a Fidesz ne csak egymásnak ellentmondó ígéreteket tegyen, hanem olyan programot tegyen le, amellyel majd kormányozni is fog" - mondta Bokros, aki szerint a Fidesz ma nem kormányzóképes erő, programja "rejtőzködő, populista és veszélyes".

A kihívást Bokros délután egy Orbánnak címzett nyílt levélben is megerősítette. Ebben azt írta, hogy szerinte Orbán sincs könnyű helyzetben, mivel talán ő sem tudja megmondani, hogy pártjának jelentős alakjai milyen irányt tartanak helyesnek. "Nem látunk mást, mint egy tétova, bizonytalan óriást, aki győzelmében biztos, de nem lát tovább április 11-nél" - írta, majd azt kérte Orbántól, "szánjon rá másfél órát, hogy mellébeszélés nélkül vitatkozzunk olyan lényeges dolgokról, mint az adó-, és a nyugdíjrendszer átalakítása, a költségvetési hiány és az államadósság kezelése".

A Fidesz egyelőre elzárkózott a vitától: Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője esti közleményében azt írta Bokrosnak, hogy előbb Mesterházy Attilával [az MSZP miniszterelnök-jelöltjével] rendezze le vitáját. "Döntsék el, ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Amíg ez nem történik meg, idő előtti Bokros vita-kezdeményezése" - írta Szijjártó. Bokrostól az MDF-ülésen is megkérdezték, hogy Mesterházyval mikor fog vitázni, erre Bokros azt felelte, hogy "sorra kerül ő is a megfelelő időben".

Az MDF programjának elfogadását szintén kommentálta a Fidesz, azt második Bokros-csomagnak minősítették. "Amiről már egy évtizede is azt hittük, hogy a múlt része, ma ismét fenyegető valósággá vált. Megérkezett a második Bokros-csomag, ezúttal az MDF ajándékaként" - közölte Cser Palkovics András, a párt helyettes szóvivője.

Nem engedték be az újságírókat

Az MDF választmányi ülése szombaton délelőtt kezdődött a párt Szilágyi Erzsébet fasori székházában. Az ülésen az MDF 176 egyéni jelöltjéről is szavaztak. Azokban a körzetekben, ahol nem sikerül dönteni a jelölt személyéről, a választmány felhatalmazza majd a jelölt kiválasztására az elnökséget.

Kora délután a választmányi ülésen - amelyre újságírókat nem engedtek be - még mindig a Bokros által készített programról volt szó, amelynek minden pontját egyenként vitatta meg a választmány - erősítette meg az [origo]-nak az ülés két résztvevője is. Bokros délután háromkor távozott az ülésről, valamivel később két szatyor ennivalóval tért vissza - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Korábban Makay Zsolt, az MDF országos választmányi elnöke az MTI-nek azt mondta: a megyei szervezetek önállóan döntenek a térségben induló egyéni képviselőjelöltekről. Ezután az országos választmány egyszerre fog szavazni az összes egyéni képviselőjelöltről, akik megválasztásához a jelen lévő választmányi tagok felének plusz egy főnek az igen szavazata szükséges.

Az SZDSZ-szel való esetleges választási együttműködés beredeileg nem szerepelt a napirenden. Az MDF január 20-án összeült budapesti választmánya már döntött arról, hogy a párt fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ-szel. A budapesti elnökség szombaton reggel szintén összeült, hogy véglegesítse az egyéni képviselőjelölteket. Budapesten a 32 egyéni választókerületből 17-ben SZDSZ-es, 14-ben MDF-es politikusok indulnak, egy helyen pedig konszenzusos jelölt lesz.