Fecsegő fideszeseknek üzentek Mádi félreállításával

Vágólapra másolva!
A Fideszben úgy érzik, túl nagy a tét a kampányban ahhoz, hogy hibázzanak, ezért is állították félre azonnal az ingatlanadóval barátkozó Mádi Lászlót. Az ellenzéki pártban nagy a fegyelem, volt olyan képviselő, akit a vezetés eltiltott egy neki nem tetsző újságírótól. Nem minden elszólást büntetnek azonban meg, a befolyásosabb politikusok megúszhatják a retorziót.
Vágólapra másolva!

Mádival meg akarta mutatni a pártvezetés, hogy aki szembe megy a hivatalos állásponttal, az a karrierjével játszik - mondta az [origo]-nak a Fidesz parlamenti frakciójának egyik tagja. Forrásunk ugyan a befolyásosabb képviselők közé tartozik, de kérte, hogy ne idézzük névvel, mert nem jogosult nyilatkozni ebben a témában. Ez is jelzi azt a kommunikációs fegyelmet, amely a legnagyobb ellenzéki pártot jellemzi, és ami a választási kampányban még erősödni látszik.

A Fidesz pénteken jelentette be, hogy Mádi László parlamenti képviselő nem szerepelhet a párt választási listáján, mivel a Fidesz álláspontjával ellentétesen nyilatkozott az ingatlanadóról. (Az ügyről itt olvashat részéletesen). Bár az [origo]-nak nyilatkozó fideszes országgyűlési képviselők szerint az ellenzéki párt az utóbbi hetekben nem vezetett be új előrásokat annak érdekében, hogy fellépjen a hasonló nyilatkozatok ellen, egy képviselő szerint Mádi listáról történő levételével a pártvezetés egyértelműen a képviselőknek üzent, hogy jobban figyeljenek arra, mit mondanak a kampány alatt. Forrásunk szerint Mádi kijelentése kampányidőszakon kívül akár vállalható is lett volna, jelenleg azonban Mádi megvédése százalékokat vett volna el a párt népszerűségéből.

Minderről szerettük volna megkérdezni Mádit is, a politikust többször hívtuk a mobiltelefonján, de ki volt kapcsolva. (Pénteken egy párttársa azt mondta, a félreállított képviselő egy hétre elutazott.)

Ki mondja

A retorzió mértéke attól is függ, hogy ki, milyen pozícióban van a pártban - fogalmazott az [origo]-nak egy képviselő. Szerinte Varga Mihályt, az Orbán-kormány egykori pénzügyminiszterét például valószínűleg nem éri komoly retorzió, amiért a svéd nyugdíjmodell bevezetéséről beszélt január elején a Figyelő című hetilapnak. Varga - aki a párt egyik alelnöke, ráadásul az egyéni választókörzetét is hozta az elmúlt ciklusokban - a lapnak többek között azt mondta: "A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk."

A kijelentés miatt az MSZP azzal vádolta a Fideszt, hogy kormányra kerülése esetén az ellenzéki párt csökkenteni fogja a nyugdíjakat, a nyugdíjrendszer kérdése pedig hetekre a kampány egyik témája lett. (A nyugdíjvita hátteréről itt olvashat.) Bár az [origo] által megkérdezett képviselők nem jelentették ki egyértelműen, hogy Varga a nyilatkozattal hibázott volna, hozzátették: illik úgy fogalmazni, hogy az ne legyen támadható. Egyik forrásunk szerint ráadásul Varga esetében azért furcsa az utólagos magyarázkodás, mert amit ő mond, annak a Fidesz hivatalos álláspontjának kéne lennie, hiszen a párt egyik alelnökéről van szó, ráadásul szakpolitikus is egyben.

Varga minderről az [origo]-nak azt mondta: a Figyelő-cikk megjelenését nem nehezményezte a Fidesz vezetése. A politikus szerint az MSZP kiforgatta a szavait: amíg a szocialisták azt állították, hogy a nyugdíjcsökkentés lehetőségét vetette fel, ő valójában az értékálló nyugdíjról beszélt. Varga szerint ráadásul a cikk megjelenése nélkül is támadták volna a szocialisták a Fidesz nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzeléseit. A politikus azt mondta: a Pénzügyminisztérium már korábban elkezdte összegyűjteni a Fidesz erre vonatkozó korábbi terveit. Varga hozzátette: az interjú előtt nem egyeztetett a párt vezetésével.

Varga és Mádi kijelentését azonban nemcsak a két politikus különböző pozíciója miatt ítélte meg eltérően a Fidesz. Mádi mondata azért esett súlyosabb megítélés alá, mert aznap fogalmazott félreérthetően a Fidesz ingatlanadóra vonatkozó szándékáról, amikor Szijjártó Péter pártszóvivő sajtótájékoztatóján azzal támadta az MSZP-t, az Alkotmánybíróság döntése ellenére újra be akarja vezetni az ingatlanadót. Ezzel szemben Varga kijelentéséről - forrásunk szerint - azonnal nem lehetett tudni, hogy abból baj lesz. "Sokan nem is tudták a frakcióban, mit jelent a svéd modell" - tette hozzá egy képviselő.

Annak ellenére, hogy valószínűleg szavazatokat vett el a párttól, nem kellett nyilvános retorzióval számolnia a korábbi választási kampányok során Kövér Lászlónak és Mikola Istvánnak sem. Kövér - aki választmányi elnökként a szűk pártvezetés tagja - a 2002-es kampányban azoknak üzenve, akik ellenezték a Fidesz által tervezett olimpiát, Kövér azt mondta: "menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget és kössük fel magunkat". A szocialisták ezt a beszédet felhasználták a számukra végül győzelmet hozó kampányban, igaz, a fideszesek szerint egyértelműen kiforgatták a szavait. Mikola István, aki a 2006-os kampány során a párt kormányfő-helyettes jelöltje volt, bár bocsánatkérésre kényszerült, amiért "hordákba verődő szinglikről" beszélt, továbbra is a párt meghatározó egészségügyi szakpolitikusa maradt.

A fegyelmezett párt

Forrásaink szerint a korábbi félreszólások ellenére a mostani kampány idején sincsenek erősebb kontroll alatt a Fidesz képviselői, mint korábban. Továbbra is a politikusokra van bízva, hogy milyen ügyekben szólalnak meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képviselők a saját szakterületükön továbbra is szabadon nyilatkozhatnak, kényesebb ügyekben azonban kikérik a párt sajtóosztályának véleményét.

Előfordul az is, hogy a sajtóosztály megtagadja a nyilatkozatot. Egy, a fővárosban elinduló egyéni képviselőjelölt az [origo]-nak példaként azt említette, hogy a pártvezetés néhány héttel ezelőtt nem járult hozzá ahhoz, hogy egy rádióadó országosan ismert újságírója interjút készítsen vele. A döntést azzal indokolták, hogy az újságíró szerintük közel áll az MSZP-hez.

A Fideszre, a többi parlamenti párttal összehasonlítva a kampányon kívül is jellemző a kommunikációs fegyelem. Amíg a többi párt országgyűlési képviselői szinte minden témában szívesen nyilatkoznak, a Fidesz képviselői tartják magukat ahhoz, hogy csak az adott ügy felelőse szólal meg egy témában. Amikor az [origo] nyáron a Fidesz kormányzati terveiről írt cikket, az általunk megkeresett, a pártban vezető pozíciót betöltő, illetve a párt politikáját alakító 14 ember közül mindössze négyet sikerült szóra bírnunk, ők is nevük elhallgatását kérték. (Erről itt olvashat.)

A képviselők felkészülését azzal segíti a párt, hogy minden nap megkapják az összes fideszes sajtótájékoztató, illetve a pártelnök nyilatkozatainak kivonatát. Az abban leírtak tartalmazzák az egyes témákban a párt hivatalos álláspontját. "Nem arról van szó, hogy a Fideszben papagájok ülnek, és mindenki ugyanazt ismételgeti, a különböző kommunikációs paneleket mindenki maga támaszthatja alá saját érveivel" - fogalmazott az egyik frakciótag. Szerinte a naponta megküldött összefoglalók inkább arra jók, hogy a képviselők a harmadik-negyedik újságírói kérdés után ne kezdjenek el a párt álláspontjától eltérő dolgokról beszélni.