Hétfőtől drágábbak a busz- és vonatjegyek

Vágólapra másolva!
Hétfőtől, február elsejétől drágábbak a BKV jegyei és bérletei, a tarifák mintegy 4 százalékkal emelkednek. Drágul a budapesti parkolás is, és növekszik a távolsági buszokra váltott jegyek és a vonatjegyek ára is.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől drágábbak a BKV jegyei és bérletei. A vonaljegy mostantól az eddigi 300 helyett 320 forintba kerül, a felnőtt havi bérlet ára 9400 forintról 9800 forintra, a diákbérleté 3700 helyett 3850 forintraq nő. A nyugdíjas bérlet ára nem változik, 3700 forint marad. A csoportos tanulójegy ára a duplájára, személyenként 600 forintra emelkedik. A Fővárosi Közgyűlés tavaly december 12-én döntött a BKV-jegyek és -bérletek árának emeléséről.

Budapesten hétfőtől nőnek a parkolási díjak is. A fővárosi közgyűlés még 2009 áprilisában döntött arról, hogy a várakozási díj kiszámításának alapja a 2. díjtételű övezetben a mindenkori BKV vonaljegy ára legyen, és ehhez viszonyítva változzon a többi övezet parkolási díja is. A BKV vonaljegy ára mától 320 forintba kerül.

Emiatt a parkolási díjak minden övezetben óránként 10-20 forinttal drágábbak lesznek. A Margitszigeten 450 forint helyett 480 forint, a budai Várban és a Citadella alatti parkolóban pedig 600 forint helyett 640 forint a parkolási díj mától. Az őrzött, fizető P+R parkolókban szintén változnak a tarifák: reggel 6 órától 22 óráig a várakozás időtartamától függetlenül 320 forintot kell fizetni.

A vonat és a távolsági busz is drágul

Február elsejétől többe kerülnek a távolsági buszokra váltott jegyek és a vonatjegyek is. A vasúti és helyközi buszjegyek 15, a bérletek árai pedig átlagosan 10 százalékkal nőnek. Eddig például egy 10 kilométerre szóló teljes árú menetjegy 210 forintba került, február elsejétől pedig 245 forintba kerül majd. A teljes árú havibérlet ára ugyanerre a távolságra 880 forinttal nő, 9380 forint lesz.

Az áremelés mellett egy új jegytípust is bevezetnek, az úgynevezett regisztrációs jegyet. Ilyet azok kapnak, akik díjmentes utazásra jogosultak, tehát a 6 évnél fiatalabb gyerekek, a 65 évnél idősebbek, illetve a vasutasok és a Volán dolgozói. A tervek szerint legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust, ahogy a technikai hátteret sikerül biztosítani hozzá.

A regisztrációs jegy az utazás időpontját, az indulási és célállomás nevét tartalmazza majd. Erre a típusú jegyre azért van szükség, hogy a helyközi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igényeket jobban fel lehessen mérni, ezáltal jobban lehessen tervezni, segíthet a menetrendek előkészítésénél - áll a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményében.