Tízezer oldalnyi anyagot mentettek le az ügynökös mágnesszalagokról

Vágólapra másolva!
Hiánytalanul lementették az ezzel megbízott informatikusok annak a 18 mágnesszalagnak a tartalmát, amelyeken feltehetően a pártállami titkosszolgálatok legrészletesebb adatbázisa található. Az adatok DVD-kre kerültek, de továbbra is titkosak.
Vágólapra másolva!

Minden adatot megmentett az a bizottság, amely a pártállami rendszer állambiztonsági szolgálatainak adatait tartalmazó 18 mágnesszalag archiválásán dolgozott - mondta Barczi Imre, a munkabizottság tagja a hétfőn Budapesten tartott Mágnesszalag, dossziétörvény című vitán.

Az adathordozókon lévő fájlok mintegy 40 megabyte információt tartalmaznak, amelyek 10 ezer hagyományos terjedelmű gépelt oldalt jelentenek, de valószínűleg ennél sokkal több rövidebb, akár százezer felvett adatcsoport is lehet rajtuk. Az adatokat az informatikusok átírták DVD-kre.

Munkájuk közben akadtak "a szalagok rossz állapotából fakadó mechanikai problémák", amiket sikerült megoldani. A leolvasást a szalagokat titokgazdaként őrző Nemzetbiztonsági Hivatalban végezték, a megfelelő számítástechnikai rendszert is ott kellett kiépíteni.

Barczi szerint a már megmentett adatok kódolása mindössze néhány száz munkaórába kerülne, ám azok most a Nemzetbiztonsági Hivatalban vannak. Az intézményen múlik csupán, hogy mikor és milyen formában kerülnek majd ezek az adatok a nyilvánosság elé.

Az állambiztonsági szolgálatok 1972-től visszamenőleg is számítógépre vitték a fontosnak ítélt iratokat, a szalagokon valószínűleg a hálózati személyek teljes nyilvántartása megtalálható, a megfigyelt célszemélyek nyilvántartásának egy jelentős részével együtt. Egy Kenedi János történész vezette bizottság egy évig vizsgálódott a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat őrző szerveknél, jelentésüket 2008 szeptemberében adták át Szilvásy György akkori titokminiszternek. A testület munkájának egyik fontos eredménye az volt, hogy kiderült: megvannak a 2060-ig titkosított mágnesszalagok (a szalagok feltárásáról itt olvashat bővebben).