Oszkó zsebe 110 millióval lett könnyebb - a kormány tagjainak vagyonnyilatkozatai

Vágólapra másolva!
Alig háromnegyed év alatt 110 millióval apadtak a pénzügyminiszter megtakarításai, az egészségügyi miniszter beszállt egy horvátországi nyaralóba, a szociális miniszternek pedig alig maradt ideje egyetemi előadásokra. Hétfőn megjelent több kormánytag 2009-ről szóló vagyonnyilatkozata. Olvassa el az érdekességeket!
Vágólapra másolva!

Bár törlesztette tartozásai felét, Balázs Péter külügyminiszter anyagi helyzete lényegében nem változott tavaly májusi vagyonnyilatkozatához képest. Ugyanúgy egy II. kerületi családi ház, illetve egy monoszlói szőlő és présház tulajdonosa, egy Nissan gépkocsija van.

Tavaly 40 millió forint és 180 ezer euró megtakarítása volt. Idén a forintban megtakarított összeg 20 millióra csökkent ugyan, de ezzel együtt 40 milliós építkezésre felvett banki kölcsöne és 20 millióra csökkent. Devizában tartott megtakarításait idén forintban tüntette fel. Az összeg 47 millió, ami nagyjából megfelel a 180 ezer eurónak.

Balázs egy bt beltagja és 100 százalékos tulajdonosa. Miniszteri fizetése mellett kap nyugdíjat és akadémiai doktori fizetést. Balázs Péter vagyonnyilatkozatát itt olvashatja.

Két lakást ad ki a rendészeti miniszter

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter kiadja két, részben az ő tulajdonában lévő lakását, ezekből évi 1,9 millió forint bevétele van. 4 milliós banki megtakarítását pedig 6 millióra tornázta fel (Forgács bevallása itt olvasható).

Nincs már meg Gráf József földművelésügyi miniszter egy pécsi telekben és házban lévő tulajdonrésze, készpénzben őrzött megtakarítása pedig pont annyival csökkent, amennyivel banki tartozása (Gráf nyilatkozatát itt találja).

Herczog László szociális miniszter jól sáfárkodott, az OTP Banknál különböző formában őrzött megtakarításai összességében közel 8 millió forinttal nőttek. Kevesebb ideje van viszont egyetemi előadásokat tartani és cikkeket írni, idei nyilatkozatában ugyanis a tavalyi 5-15 helyett idén már csak 2-3 ilyen alkalmat említ.

Nyaralót vett az egészségügyi miniszter

Hónig Péter közlekedési miniszternek tavalyi nyilatkozata szerint kötvényben volt 130 millió forintja, ebből már csak 39 millió van meg. Viszont bankban a korábbi 85 millió helyett 164 millió forintot tart devizában és forintban (itt olvashatja Hónig nyilatkozatát).

Eladta 2008-ban vásárolt XI. kerületi lakását és megvette egy horvátországi nyaraló felét Székely Tamás egészségügyi miniszter. Varga István gazdasági miniszter pedig csak átrendezte megtakarításait, nincs lényeges változás anyagi helyzetében.

Oszkó megtakarításai 110 millióval csökkentek

Jelentősen csökkentek Oszkó Péter pénzügyminiszter tartalékai. Nincs már meg a tavalyi nyilatkozata szerint 2009 májusában még felerészben a tulajdonában lévő 97 négyzetméteres budakeszi lakása, de nincs nyoma 83 milliós devizában tartott megtakarításának sem, és forintban félretett pénze is leapadt 56,5 millióról 29,6 millióra.

Továbbra is megvan 5,175 millió forintos biztosítása és valamennyi pénzzel tartozik is, de az a nyilatkozatból (amelyett itt olvashat) nem derül ki egyértelműen, hogy mennyivel. Tavaly bevallása szerint volt 124 millió forintnyi svájci frank alapú hitele. Erről idei nyilatkozatában annyit ír, hogy még mindig megvan ennek "még fennálló tőketartozása", de az nem derül ki, hogy ez mekkora összeg.

Oszkó miniszteri fizetése mellett havi 20 ezer forintot kap a Zöld Újság Zrt.-től publikációiért. A cég adja ki a Világgazdaság című gazdasági napilapot.

Jelentősen csökkentek a miniszterek fizetései

Több mint egymillió forinttal vastagodott a pénztárcája Hiller István kulturális miniszternek, aki 2008 végén 16 700, 2009 végén már 21 400 eurónyi (4,5 millió, illetve 5,8 millió forint) készpénzt tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. 15 milliós devizahiteléből viszont egy fillért sem törlesztett egy év alatt. Miniszteri fizetése ugyanakkor több mint 130 ezer forinttal kevesebb volt, mint egy éve: 2008-ban 1 234 300 forintot, 2009-ben 1 101 900 forintot keresett havonta bevallása szerint. Ingatlanjai nem változtak, továbbra is egy belvárosi lakás, egy külvárosi ház és egy balatoni nyaraló tulajdonosa.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter tavalyi nyilatkozata szerint több mint 13 millió forint megtakarítása volt különböző értékpapírokban, ez az összeg 2009-ben 3 millió forinttal nőtt (idei nyilatkozatát itt olvashatja). Banki megtakarítása egy év alatt megháromszorozódott, 3 millióról 9 millió forintra nőtt. Szekeres bruttó havi jövedelme majdnem kétszázezer forinttal csökkent, tavalyi nyilatkozata szerint havi 1 millió 297 ezer forintos fizetése helyett 1 millió 102 ezret kapott 2008-ban. A miniszter továbbra is egy pesthidegkúti és egy tihanyi lakóház tulajdonosa.

Vagyonnyilatkozata szerint 2009-ben két ingatlan 25 százalékos résztulajdonát örökölte Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, egy 50 négyzetméteres szombathelyi lakásét és egy 27 négyzetméteres fonyódi üdülőét. Kiss gépjárművel nem rendelkezik, viszont van egy 52 millió forint értékű bankbetétje.

A miniszterek között az egyik legkevesebb tétel Molnár Csaba MEH-vezető vagyonnyilatkozatában található. Molnár egy 65 négyzetméteres győri társasházi lakással és egy Volkswagen Golf típusú gépjárművel rendelkezik, bankbetétjén 11 millió forint található, ellenben 10 millió forint hiteltartozása van.

A kormány tagjainak tavalyi vagyonnyilatkozatáról szóló cikkünket itt találja.