Visszalépésre kéri Hagyót a fővárosi MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP budapesti elnöksége arra kéri a BKV-botrány miatt szorult helyzetbe került Hagyó Miklóst, hogy mondjon le egyéni jelöltségéről, listás helyéről és fővárosi közgyűlési tagságáról is. A Budapest egyik legbefolyásosabb szocialista politikusaként számon tartott, mostanra azonban a párt számára teherré váló Hagyó így egyszerre bukhat el mindent, amit az elmúlt néhány évben felépített. Hagyó gondolkodási időt kapott, egyik párttársa szerint a listás helyről vonakodik lemondani.
Vágólapra másolva!

Visszalépésre kéri Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettest a párt fővárosi szervezetének elnöksége - jelentette be hétfőn Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. Burány azt mondta, bíznak ugyan a BKV-botrány miatt támadott Hagyó ártatlanságában, de a körülötte kialakult helyzet miatt arra kérik: lépjen vissza a képviselőjelöltségtől, mondjon le a fővárosi listán elfoglalt harmadik helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról is.

"Rossz érzéssel hoztuk meg ezt a döntést" - mondta az [origo]-nak Molnár Zsolt, a budapesti területi szövetség alelnöke. Ő is azt hangsúlyozta, hogy bíznak Hagyó ártatlanságában, de a helyzet politikai értelemben "eszkalálódott" a hétvégén megjelent, és hivatalosan nem cáfolt hírek miatt. A párt és a kampány érdekében kellett ezt tennünk - mondta Molnár

Az alelnök szerint a Hagyótól kért három dologból kettő esetében nincs vita, a korábbi főpolgármester-helyettes teljesítené a kérést. Molnár szerint Hagyó a listás helyről vonakodik visszalépni, de azt mondta: egyelőre időt hagynak neki a gondolkodásra. Ha lejár ez a viszonylag rövid idő, és Hagyó nem lép vissza, akkor a fővárosi MSZP-nek megvan a jogi lehetősége, hogy levegye a listáról Hagyót - mondta Molnár, aki konkrét határidőt nem mondott, és Burány is csak annyit jelzett a sajtótájékoztón, hogy ezen a héten le akarják zárni ezt az ügyet.

Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője az ülés után azt mondta az [origo]-nak, hogy az egyhangú döntés született, nem volt vita. Steiner szerint Hagyó tisztázni fogja magát, mert szerinte a vádak nem megalapozottak. A fővárosi frakcióvezető hozzátette: azért kérték visszalépésre Hagyót, hogy "az MSZP esélyeit a kampányban ne súlyosítsa egy olyan sajtóhelyzet, amely alkalmas arra, hogy kárt okozzon az MSZP-nek és Hagyónak is". Steiner megjegyezte, hogy Hagyó ellen még nem indult eljárás, és ők is csak a sajtóból értesültek a Hagyót érintő állítólagos fejleményekről.

Nyomozás a BKV szerződései után

Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is, ahol botránysorozat robbant ki a hatalmas összegű végkielégítések és vitatott tanácsadói szerződések miatt. Az ügyben a rendőrség is nyomozást indított, és szombaton az ATV - meg nem nevezett, rendőrséghez közel álló forrásokra hivatkozva - azt közölte, a BKV két korábbi vezérigazgatója is terhelő vallomást tett Hagyóra. Az atv.hu azt írta: a BKV-s tanácsadói szerződések és végkielégítések miatt indult nyomozás ki fog terjedni a fővárosi vezetők felelősségére is.

Az [origo] hétfőn több kérdést is küldött a BRFK kommunikációs osztályának a BKV-nyomozás eddigi és várható fejleményeiről, többek között arról, hogy várhatóak-e további gyanúsítások. Kérdéseink többségére nem kaptunk választ. A BRFK csupán annyit közölt, hogy eddig több házkutatás volt az ügyben, számos ember hallgattak ki gyanúsítottként és tanúként. "Eddig sem tártuk nyilvánosság elé ezen személyek vallomásait és ezt a jövőben sem tesszük" - írta a rendőrség. Az eljárást a Gazdaságvédelmi Főosztály "továbbra is nagy erőkkel folytatja" - tették hozzá.

Az MSZP-s politikus ugyan tagadta, hogy bármi köze lenne a BKV-nál történt gyanús ügyekhez, korábbi erős politikai pozíciója látványosan meggyengült. Igaz, Burány csak kérésként fogalmazta meg a visszalépést, így elvileg még Hagyó - aki nem vett részt a budapesti elnökségi ülésen -szembeszegülhet a döntéssel. Burány kérdésre válaszolva közölte, hogy ha Hagyó Miklós eleget tesz a kérésüknek, akkor az egyéni képviselői helyre a XII. kerületi szervezet jelölhet új indulót, a fővárosi listán pedig mindenki előre ugrik egy helyet, így ott nincs szükség pótlásra.

Mindenki hallgat

Az ATV számolt be arról is, hogy mivel a mentelmi joggal rendelkező képviselők ügyében csak az ügyészég járhat el, a nyomozást hétfőtől az ügyészség veszi át. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak hétfőn reggel azonban azt mondta: "Jelenleg a BRFK folytatja a nyomozást az ügyben." Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője sem adott tájékoztatást hétfőn arról, elképzelhető-e, hogy az ügyészséghez kerül át az ügy. Az ügyben a BRFK nyomoz, bármilyen fejlemény történik az ügyben, ők fognak tájékoztatást adni - mondta Skoda hétfő délelőtt az [origo]-nak.

Antal Attila, a BKV korábbi, az ügyben meggyanúsított vezérigazgatójának védőügyvédje, Gyalog Balázs hétfő reggel az [origo]-nak azt mondta: abban állapodtak meg ügyfelével, hogy egyelőre sem ő, sem a védelem nem tesz semmilyen nyilatkozatot, így Antal vallomásának tartalmáról sem árulhat el semmit. Antalt kedden vették őrizetbe, pénteken pedig házi őrizetbe helyezték. Azzal gyanúsítják, hogy 2007. január 1. és 2008. április 17. között előnytelen szerződéseket kötött és indokolatlanul magas végkielégítések kifizetését engedélyezte. Skoda Gabriella korábban közölte, hogy Antal részletes gyanúsítotti vallomást tett, együttműködött a hatóságokkal, de a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Hagyó Miklós korábbi szóvivője, a BKV-ügyben szintén meggyanúsított H. Éva Hagyó tevékenységéről nem tudott érdemben beszámolni a vallomásában - mondta az [origo]-nak H. Éva ügyvédje, Gábor László. Gábor szerint H. Éva beosztottként nem tudta, miket ír alá a főnöke. H. Évát a rendőrség a BKV-ügy egy másik szálában gyanúsította meg, mint Antalt. H. Évát azzal gyanúsítják, hogy másfél év alatt bruttó 24 millió forintot vett fel a BKV-tól úgy, hogy valójában nem is végzett munkát. H. Éva ügyvédje az [origo]-nak azt mondta: bizonyítani tudják a tényleges munkavégzést.

Az atv.hu vasárnap - szintén meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva - azt is írta, hogy a korábbi BKV-vezérigazgatók terhelő vallomást tettek Hagyó mellett Tóthfalusi Györgyre is, a BKV igazgatóságának korábbi SZDSZ-es elnökére. A portál emlékeztetett rá, hogy az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint Tóthfalusi írta alá azt a végkielégítési szerződést, amelynek nyomán Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozott a közlekedési társaságtól. Tóthfalusi azonban vasárnap azt mondta: mivel a tanács egyetlen tagjának sincs önálló aláírási joga, így amikor ő szerződést írt alá, akkor a másik aláíróval együtt az igazgatótanácstól kaptak erre felhatalmazást. Tóthfalusi szerint munkáltatóként Antal Attila felmentését és Kocsis István munkaszerződését írta alá. Ezenkívül az igazgatótanács semmilyen munka- vagy tanácsadói szerződés megkötésében, végkielégítés jóváhagyásában nem vett részt - tette hozzá.

Hétfőn a BKV is közleményt adott ki az ügyben, azt írták: Tóthfalusi 2007 nyarától 2009 őszéig volt az igazgatóság elnöke, és ez idő alatt nem írt alá sem tanácsadói, sem végkielégítéssel kapcsolatos szerződéseket. A BKV megerősítette, hogy ugyan Tóthfalusi írta alá az igazgatóság egy másik tagjával együtt Antal munkaviszonyának megszüntetését, de Antal nem kapott végkielégítést.

Három szálon nyomoznak

A nyomozók közel 100 gazdasági társaság vonatkozásában keresnek választ a következő kérdésekre: történt-e tényleges teljesítést, kifizették-e a szerződésben szereplő díjat, a teljesítés értékarányos volt-e, a BKV-nak szüksége volt -e a produktumra. Cégenként külön-külön kell állást foglalni, hogy a bizonyíték alapján megállapítható-e a bűncselekmény gyanúja. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának hűtlen kezelés miatt indult nyomozása a BKV-ügyben három fő szálon fut. Nyomoznak a tanácsadói szerződések, a végkielégítések és visszafoglalkoztatások, valamint H. Éva foglalkoztatásának körülményei miatt.

A tanácsadói szerződések ügyében tavaly április 21-én kezdődött a nyomozás, az eredeti feljelentés szerint a BKV 23 céggel kötött tanácsadói szerződést többszáz millió forint értékben úgy, hogy tényleges teljesítés nem vagy csak részben állt ezek mögött. Később a nyomozásban érintett gazdasági társaságok száma a BKV újabb feljelentései nyomán közel 100-ra nőtt.

Az MSZP országos vezetése kétmondatos közleményben reagált a Hagyóval kapcsolatos döntésre. Eszerint egyetértenek "a budapesti elnökség döntésével és Hagyó Miklóshoz intézett kérésével", a döntést "ebben a helyzetben szükségesnek és elkerülhetetlennek tartja" - közölte Lendvai Ildikó pártelnök.

A MSZP XII. kerületi szervezetének elnöksége viszont Papp Sándor ügyvezető alelnök szerint "bízik Hagyó Miklós kerületi elnök ártatlanságában, és megdöbbenésének ad hangot a Hagyó Miklós ellen indított rágalomhadjárat miatt". Az ügyvezető alelnök arra kéri a fővárosi szocialisták elnökségét, hogy ők is álljanak ki Hagyó mellett, és biztosítsák a Hegyvidék képviselőjelöltjét a szolidaritásukról.