Budapest több mint felét átengedte az SZDSZ-nek az MDF

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta budapesti egyéni képviselőjelöltjei listáját az MDF. A 32 választókerületben 17 helyen SZDSZ-es, 14-ben MDF-es indul, egyik helyen pedig konszenzusos jelölt. Budapesten indítják Herényi Károly elnökhelyettest, Kerék-Bárczy Szabolcs pártszóvivőt. Az SZDSZ-ből érkező jelöltek - például Ikvai-Szabó Imre vagy John Emese - a szavazólapon "MDF-SZDSZ" jelöltként fognak szerepelni.
Vágólapra másolva!

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke nyilvánosságra hozta a párt budapesti egyéni képviselőjelöltjeinek listáját. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő, Csapody Miklós országgyűlési képviselő, valamint Lévai Zoltán budapesti elnök is indul egyéni képviselőjelöltként Budapesten. Az SZDSZ-es politikusok közül a fővárosban egyéniben indul mások mellett Ikvai-Szabó Imre, John Emese, valamint Szabadai Viktor.

Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke közölte, Budapest harminckét egyéni választókerületéből 14-ben MDF-es, 17-ben SZDSZ-es jelölt indul, egy helyen pedig közös jelölt lesz.

Az MDF színeiben indul Budapest 1. számú választókerületében Katona Tamás, a 2-esben Pusztai Erzsébet, a 4-esben Király Zoltán, a 7-es választókerületben Debreczeni József, a 10-esben Herényi Károly, a 12-es választókerületben Dézsi Mihály, a 15-ösben Csapody Miklós, a 17-esben Kerék-Bárczy Szabolcs, a 18-as választókerületben Slosár Gábor, a 22-esben Bárándy Zoltán, a 24-es választókerületben Fejér László Előd, a 25-ösben Farkas Tibor, a 29-esben Hardy László, valamint a 30-as választókerületben Lévai Zoltán.

Az SZDSZ színeiben indul a 3-as választókerületben Badacsonyi Szabolcs, az 5-ösben Boruzs András, a 6-osban Kovács Sándor, a 8-asban Ikvai-Szabó Imre, a 9-esben Keresztes Tibor, a 11-esben Takács Gábor, a 13-asban Szolnoki Andrea, a 14-esben Győri Dénes, a 16-os választókerületben John Emese, a 19-esben Gáspárdy Gergely, a 20-asban Szabadai Viktor, a 21-esben Hörömpöli Kálmán, a 23-asban Máté Gyula, a 26-osban Lőrincz István, a 27-esben Ferencz István, a 28-asban Ritter János, valamint a 31-es választókerületben Martin Krisztián.

Budapest 32-es választókerületében lesz közös jelölt, mégpedig Iván János személyében - közölte az MDF.

Azon választókerületek közül, ahol idén SZDSZ-es jelölt indul, az MDF 2006-ban mindössze 3 helyen indított el országos ismert politikust. Az 5. számú válaszkörzetben Hock Zoltánt a párt korábbi elnökhelyettesét, a 6-osban Pettkó András országgyűlési képviselőt, a 16-osban pedig Szőke Lászlót, a párt korábbi alelnökét indította a párt. Azóta mindhárom politikus szembefordult az MDF vezetésével, így kizárták őket pártból. A többi választókerületben az MDF 2006-ban országosan ismeretlen embereket indított el.

Az MDF országos választmánya szombaton fogadta el a párt választási programját, és jóváhagyta az SZDSZ-szel az együttműködést. Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szombaton azt mondta: az MDF-SZDSZ együttműködés regionális, leginkább fővárosi, a megyék többségében nem lesz ilyen típusú együttműködés. Az MDF tisztán "Magyar Demokrata Fórum-listával" indul mindenütt - jelentette ki.

Akkor is hangsúlyozta, a fővárosban 17 SZDSZ-es, 14 MDF-es és egy konszenzusos jelölt indul majd az MDF listáján. Újságírói kérdésre hozzátette: Budapesten az SZDSZ-es jelöltek az egyéni szavazólapon "MDF-SZDSZ" jelöltként jelennek majd meg, az országban azonban, nagy valószínűséggel, ehhez nem lesz hasonló példa.

Szombaton fogadta el az MDF-fel való választási együttműködést az SZDSZ országos tanácsa is. Skaliczky Andrea, az országos tanács elnöke a testület budapesti ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: az együttműködés értelmében az SZDSZ Budapesten 18 választókerületben indít képviselőjelöltet, és az MDF állít fővárosi és országos listát.