Uzsora és szerelmi ügy miatt robbanhatott ki a fűrészes tömegverekedés

Vágólapra másolva!
Figyelmeztető lövésekkel oszlatott fel a rendőrség Pétervásárán kedd este egy verekedést, melynek során motoros fűrésszel és szamurájkarddal támadt egymásra harminc ember. Szerdán a szokottnál több rendőrt és kommandósokat vezényeltek a településre. Több helyi lakos és egy önkormányzati képviselő is úgy tudja: uzsoraügy állt a verekedés hátterében. A képviselő szerint ehhez hozzáadódott még egy szerelemféltési konfliktus is.
Vágólapra másolva!

Megerősítették a rendőri szolgálatot szerdán a Heves megyei Pétervásárán, ahol kedden este két társaság támadt egymásra szamurájkardokkal, motoros fűrésszel. A rendőrség szerint kedd koradélután Pétervására központjában többen szóváltásba keveredtek egymással ismeretlen okból, de ekkor még szétoszlott a társaság.

Este viszont ugyanebből a társaságból körülbelül harmincan kapákkal, szamurájkardokkal és motoros fűrésszel támadtak egymásra. Egy rendőr több figyelmeztető lövést volt kénytelen leadni, mert az ismételt felszólítás ellenére nem csitultak az indulatok. A lövések után a társaság szétszéledt.

A pétervásárai rendőrök több embert előállítottak, többeket keresnek még. A helyszínen lefolytatott parancsnoki vizsgálat elsődleges eredménye alapján a rendőri intézkedés törvényes, szakszerű és jogszerű volt - közölte Soltész Bálint, a Heves megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. A rendőrség információi szerint szerdán délelőtt sem nyugodt a helyzet Pétervásárán, így sok rendőrt és a kommandósokat is a helyszínre vezényeltek.

A rendőrségi szóvivő az [origo]-nak azt mondta: két család nézeteltéréséről van szó, de az incidens okairól, indítékairól egyelőre nem lehet biztosat mondani, mert még tartanak a kihallgatások, a körülmények felderítése. Eddig hat embert állítottak elő: ötöt gyanúsítottként, egyet tanúként. Soltész hozzátette: a rendőrség tudomása szerint korábban nem volt ilyen összetűzés a két család között.

Pál László, a település polgármestere az [origo]-nak azt mondta: kedd este tájékoztatták a történtekről, és egyelőre ő sem tudja, mi okozta a konfliktust. "Ez nem jellemző Pétervásárára, az itt lakók megdöbbentek" - tette hozzá.

A település egyik név nélkül nyilatkozó önkormányzati képviselője az [origo]-nak azt mondta: tudomása szerint uzsorakamat illetve szerelemféltés állt a verekedés hátterében. A képviselő értesülése szerint az egyik család tartozott a másiknak, az uzsorások a hónap elején szokták beszedni a pénzt, és feltételezhetően most nem kapták meg a pénzüket. Közölte: ő úgy tudja, ehhez adódott hozzá a szerelemféltés. Van egy lány, aki korábban az egyik családhoz tartozó fiúval járt, de most már a másik család egyik tagjához fűzi kapcsolat. A képviselő szerda délben azt mondta, már nyugalom van a településen, de a Budapestről érkező kommandósok néhány napig maradni fognak, a tornacsarnokban szállásolják el őket. A polgármester is megerősítette, hogy a kommandósok várhatóan néhány napig Pétervásárán maradnak.

Egy telefonon megkeresett helyi asszony az [origo]-nak azt mondta: ő maga csak a rádióból értesült a kedden történtekről, de szerinte is elképzelhető, hogy uzsoraügy vezetett a verekedéshez, mert a településen sok uzsorás tevékenykedik. Egy Pétervásárán élő, idősebb férfi hallomásból szintén úgy tudja, hogy uzsoraügy miatt eshetett egymásnak a két család. A férfi szerint a két családdal egyébként is sok probléma van a településen, a helyiek tartanak tőlük, mert "belekötnek mindenkibe". A többi megkérdezetthez hasonlóan szintén uzsoraügyről hallott egy harmadik helyi lakos is, a férfi szerint uzsorások vetették be a verőembereiket.