Mesterházy is a termőföld védelmével kampányol

Vágólapra másolva!
A Fidesz után az MSZP is azzal kampányol, hogy 2011 után se vásárolhassanak termőföldet Magyarországon a külföldiek. Mesterházy Attila szocialista kormányfőjelölt a kormányt kéri arra, alkudjon ki Brüsszelben újabb három év tilalmat a külföldiek tulajdonszerzésére. A Fidesz a moratórium hosszabbítása helyett olyan megoldást javasol, amely elővásárlási joggal segítené a helyben lakó gazdálkodókat.
Vágólapra másolva!

Három évvel meghosszabbítaná a 2011-ben lejáró földvásárlási moratóriumot Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy csütörtökön újságíróknak azt mondta: azt kéri a kormánytól, hogy kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. Szerinte az ötletet támogatja Bajnai Gordon miniszterelnök.

A külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartását Mesterházy szerint az indokolja, hogy a hazai földárak még mindig nem zárkóztak fel az európai átlaghoz, és a birtokszerkezet sem felel meg az elvárásoknak. Magyarország uniós csatlakozási szerződése azonban azt rögzíti: csak akkor lehet meghosszabbítani a moratóriumot, "ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre", hogy a földpiacon "súlyos zavar" kialakulása fenyegetne.

A földvásárlási tilalom meghosszabbítását jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, majd pedig mind a 26 tagállamnak, ezért ez nem lesz egyszerű feladat. Az Európai Tanács 2008-ban készíttetett jelentése szerint ráadásul egyebek közt az áll, hogy a 2004-ben felvett tagállamokban a földbérleti díjak egyáltalán nem alakultak sokkszerűen a csatlakozás után.

A Fidesz hamarabb ébredt

Mesterházy kezdeményezésével egy olyan ügy élére próbál állni, amelyet korábban a Fidesz vetett fel: Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő január elején egy orosházi fórumon beszélt arról, hogy pártja - ha kormányra kerül tavasszal - a lehető leggyorsabban új földtörvényt alkotna, amellyel jelentősen korlátozná a külföldiek termőföld-vásárlási lehetőségeit (a Fidesz elképzeléseiről itt olvashat bővebben).

Az EU-t létrehozó egyik megállapodás, a Római Szerződés előírja, hogy a földtulajdon szerzését és hasznosítását minden tagállam állampolgára számára lehetővé kell tenni. Ez elvileg működik is - ideiglenes kivételt csak a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott államok jelentenek -, de több országban is olyan szabályozást vezettek be, amelyek előnyben részesítik a helyben lakó, ténylegesen mezőgazdasági tevékenységet végző embereket.

Deutsch korábban az [origo]-nak azt mondta, hasonló megoldáson gondolkodik a Fidesz is. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, fideszes képviselő azonban csütörtökön Tamásiban a Fidesz gazdafórumán már arról beszélt, hogy ki kell kényszeríteni a jelenlegi kormánytól, forduljon az Európai Unióhoz a külföldiek termőföld-vásárlási tilalmának meghosszabbítása érdekében.