Igazat mondott-e Orbán Viktor az országértékelőben?

Vágólapra másolva!
Tényleg elszabadult a bűnözés? Valóban megvédik saját gazdaságukat a németek és a franciák? Igaz, hogy Kodály Zoltán egyszer leszólta hegedülő vendéglátóját? Az [origo] utánanézett, hogy megfelelnek-e a valóságnak Orbán Viktor Fidesz-elnök országértékelő beszédének tényszerű elemei.
Vágólapra másolva!

Vastagon szedve szerepelnek Orbán állításai, majd alatta kifejtjük az ezekkel kapcsolatos részleteket.

- Összerogyott a gazdaságunk - Igaz
A 2009-es év végleges adatai még nem ismertek, de a KSH harmadik negyedéves adatai alapján a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 7,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez jórészt a gazdasági világválság következménye, Magyarország gazdasága azonban már a krízis előtt is gyengélkedett. A legújabb előrejelzések 2010-re már stagnálást jósolnak, de olyan elemző is van, aki szerény emelkedést vár.

- Az EU-tagok fele kisebb, mint Magyarország - Igaz
Ha csak az országok területét nézzük, ez igaz: a 27 EU-tagállamból 15 (Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Portugália Szlovákia és Szlovénia) területe kisebb, mint Magyarországé. Igaz, ez nem feltétlenül árul el sokat egy ország erejéről, gazdaságot tekintve például már nem ilyen jó a helyzet: az egy főre jutó GDP tekintetében - az Eurostat adatai szerint - az EU 27 országa közül Magyarország csak a 21. Csak Lengyelországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Romániát és Bulgáriát előzzük meg.

- Németország, Franciaország és az USA megvédi saját termékeit - Részben igaz
A német, francia és amerikai kormányok valóban igen jelentős összegeket fordítottak a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került cégek megsegítésére: az amerikaiak például 50 milliárd dollárral segítették ki a General Motors autógyárat (cserébe a részvények 60 százalékát kapta meg az állam), a francia kormány pedig összesen 6,5 milliárd euró kölcsönt adott a hazai autógyáraknak.

Az Európai Unióban azonban nem olyan könnyű ilyen lépések megtétele, és ez érvényesült a Magyarországnál jóval befolyásosabb Franciaország esetében is. A franciák autógyár-támogatási lépése például komoly felháborodást váltott ki az Európai Unióban, hiszen az EU egyik legfontosabb alapelve a közös piac. Így összeegyeztethetetlen, hogy egy tagállam olyan támogatást nyújtson, amely torzíthatja a versenyt, vagy előnyben részesítsen bizonyos vállalatokat. A valóságban gyakran előfordul, hogy egy ország valamilyen támogatással, vagy kivételező szabállyal segíti saját cégeit, de Brüsszel rendszerint fellép ez ellen, megnehezítve a kormányok dolgát.

- Elszabadult a bűnözés - Kétséges
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bűnözési statisztikája szerint 2008-hoz képest 2009-ben csökkent a százezer lakosra jutó regisztrált bűncselekmények száma. Ez az átlagszám 2008-ban 4242 volt, 2009 januárjától decemberig viszont 4066-ra csökkent. A regisztrált bűncselekmények száma csak Budapesten, Hajdú-Bihar megyében és Tolnában nőtt, ezek közül Hajdú-Biharban jelentősen, több mint 60 százalékkal. Baranyában, Békésben és Nógrádban viszont körülbelül 1000 esettel csökkent a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma.

A valós képet ugyanakkor torzíthatja, hogy csupán azokat a bűncselekményeket tartalmazza, amelyek a rendőrség tudomására jutnak. 2009 januárjában Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök is elismerte, hogy a javuló bűnözési statisztikák ellenére romlott az emberek biztonságérzete, a legszegényebb vidékeken pedig csaknem mindennaposak a kis értékre elkövetett bűncselekmények, illetve a bűncselekményi szintet el nem érő, az együttélés szabályainak folyamatos megsértéséből fakadó helyi konfliktusok.

- Sorra húzzák le a rolót a vállalkozások - Részben igaz
Tavaly valóban több mint 14 ezer gazdasági társaság ellen indult felszámolás, míg korábban évente átlagosan tízezer volt a számuk. A feketelista.hu adatai szerint majdnem tízezer cég indította el saját végelszámolását, ami közel kétszer annyi, mint 2008-ban. Tavaly több mint 24 ezer céget töröltek a nyilvántartásból (2008-ban 19 ezret), de 44 ezer új vállalkozást jegyeztek be (2008-ban 46 ezret). A működő vállalkozások száma azonban hosszabb távon nem csökkent, sőt: 3 év alatt mintegy 90 ezerrel nőtt.

- A bankok nem hitelezik a termelést - Igaz
Tavaly valóban jelentősen lelassult a vállati hitelezés. A Magyar Nemzeti Bank 2009 novemberi stabilitási jelentése szerint a hazai vállalatok belföldi bankhiteleinek állománya már 2008 novembere óta folyamatosan csökkent: 2008 utolsó negyedévében nagyon jelentős, közel 140 milliárd forintos esés következett be a válság elmélyülése miatt, és a csökkenés - kisebb mértékben - később is folytatódott, a fordulópont csak 2010 végén, 2011 elején várható.

- Kodály-anekdota - Kétséges
(Orbán Viktor beszédében elmondott egy anekdotát Kodály Zoltánról, amely szerint a híres zeneszerző és zenegyűjtő egyszer vendégségben megkérdezte a hegedülő házikisasszonyt, hány éve tanul zenélni. Mikor a kisasszony azt válaszolta, hogy nyolc éve hegedül, Kodály közölte: "mind a nyolcat letagadhatná". Az anekdotával Orbán a szocialisták 8 éves kormányzására utalt.)

Az anekdotának az interneten böngészve semmi nyomát nem találtuk, és a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet általunk megkérdezett oktatója sem hallott róla még. A zenepedagógus, aki kérte, hogy nevét ne közöljük, az [origo]-nak azt mondta, hogy évtizedek óta hivatalból és személyes érdeklődésből is foglalkozik Kodállyal, és rengeteg Kodály-anekdotát ismer. Ezt a történetet azonban soha nem hallotta. Igaz, ettől még nem kizárt, hogy az anekdota létezik - tette hozzá.

Az Emerson Lake and Palmer-dal - Kétséges
Orbán a beszédét azzal indította, hogy a várakozás közben meghallotta "fiatalkorunk dalát", egy Emerson, Lake and Palmer-számot, amelynek szövegéből idézett is néhány sort. Úgy fogalmazott, "17 éves koromban nem gondoltam volna, hogy ma, 30 évvel később egy Emerson Lake and Palmer dal jelenthet nekem bármit". Ugyan nem világos, hogy Orbán mire akart utalni ezzel a 17 évvel, de az biztos, hogy ezt a számot akkor még nem ismerhette. Az idézett, Hand of Truth című dal ugyanis 1994-ben született, vagyis amikor 31 éves volt. A szám a Quart cikke szerint egy olyan albumról való, amit a kritikusok nem a sikeresebbek közé soroltak.