Vágólapra másolva!
Elveszett a kétszintű érettségire jelentkező diákok adatainak egy része a központi adminisztrációs rendszerből, ezért sok iskolának elölről kell kezdenie a jelentkezési procedúrát - tudta meg az [origo]. Az adatvesztést egy informatikai rendszerhiba okozta csütörtök éjjel, elveszett a középiskolai felvételik adatainak egy része is. A hiba okait még vizsgálják: az Oktatási Hivatal szerint emiatt nem késik az adatok feldolgozása, egy iskola szerint azonban akár a jelentkezési határidőről is lemaradhatnak diákok.
Vágólapra másolva!

Egy informatikai hiba miatt törlődött a kétszintű érettségi adminisztrációs rendszeréből az érettségi vizsgákra jelentkező diákok adatainak egy része, valamint a középiskolai felvételik eredményei - tudta meg az [origo] péntek délután. A rendszerhiba miatt rengeteg iskolának újra végig kell mennie a jelentkezési procedúrán, ami az adatvesztés nagyságától függően többnapos pluszmunkát jelenthet. Egy az [origo]-nak nyilatkozó iskola attól tart, hogy még a jelentkezési határidőből is kifuthat a rengeteg pluszmunka miatt.

A középiskolák által használt érettségi jelentkezési szoftver nyitóablakában péntek reggel jelent meg az Oktatási Hivatal tájékoztató üzenete, amely szerint rendszerhiba miatt elvesztek az adatok. Az [origo] által is megtekintett üzenet szerint a kétszintű érettségi adminisztrációs rendszerében csütörtökön késő délután történt a meghibásodás, ezért a csütörtök hajnali fél három után rögzített adatok elvesztek: a hiba a januári középiskolai felvételik feltöltött eredményeit és az érettségi jelentkezéseket is érinti.

Az Oktatási Hivatal levele szerint "a hiba jellege miatt nincs mód a problémával érintett iskolák, diákok körének meghatározására", ezért csakis az iskolák tudják megállapítani, hogy melyik adatok vesztek el a rendszerből. A hivatal délután közleményében is elismerte a hibát, de azt írta, hogy az a diákokat nem érinti, és emiatt nem csúszik sem a jelentkezési adatok, sem a középiskolai felvételik feldolgozása.

Bár a hivatal szerint csak egynapnyi adatmennyiség veszett el, és csak az adatállomány kis részét kell újra beszerezni, egy az [origo] által megkeresett budapesti iskola titkárságán azt mondták, hogy az adatok ellenőrzésekor azt tapasztalták, korábbi adatok is eltűntek a rendszerből, nem csak a csütörtökön feltöltöttek. Az iskola szerint egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyi érettségi jelentkezést kell újra megcsinálni: "Van, ahol egy egész osztály adatai elvesztek, máshol véletlenszerűen egy-egy gyereké" - mondta az iskola titkára, aki a jelentkezések feltöltésével foglalkozik.

Az [origo]-nak nyilatkozó, magát megnevezni nem akaró iskolai titkár azt mondta, hogy a hiba miatt gyakorlatilag az összes érettségi jelentkezést egyesével újra végig kell nézniük. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke délután ugyankkor azt mondta, hogy feléjük még senki nem jelzett további adatvesztést. A rendszer a csütörtök hajnali automatikusan mentett állapotot töltötte vissza, ezért valószínűtlen, hogy korábbi adatok is elvesztek.

Új adatlapok és számok

A kétszintű érettségire való jelentkezés az iskola szerint két körben történik: a diákok egy kitöltött jelentkezési lapot adnak le az iskolában, amit az intézmény feltölt a központi adminisztrációs rendszerre - mondta az iskolatitkár. A lapot utána a diákok hazaviszik, és aláíratják a szülővel: ez az egész azonban a titkár szerint hiábavaló volt, mert a lapokról egyheti munkával felvitt adatok egy része eltűnt.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint az iskoláknál megvannak a diákok jelentkezési adatai, így nem okoz majd gondot azok újraküldése, az iskola szerint azonban ehhez újra össze kell szedni a jelentkezési lapokat a diákoktól. Mivel a gyerekeknek az adatvesztés miatt új érettségi iktatószámot kell kapniuk, a náluk lévő adatlapok érvénytelenné váltak - közölte az iskolatitkár, aki szerint a lapokat az iskolának be kell szednie, az adatokat egy új lapra kell átvezetnie, majd az egészet újra fel kell tölteniük a rendszerbe. Mivel az érettségire való jelentkezés határideje február 15., az iskola szerint félő, hogy kifutnak az időből.

Az Oktatási Hivatal elnöke délután ugyanakkor közölte, nem kell majd teljesen új jelentkezési lapokat csinálni, és nem is kell azokat újra aláiratni a szülőkkel. Bakonyi szerint az iskolának amúgy is újra be kellett volna szednie a jelentkezési határidőig a szülők által aláírt jelentkezési lapokat, mivel azokat a szabályok szerint meg kell őrizniük. Most ugyan valóban új iktatószámot kapnak a rendszerből törlődött diákok, de elég, ha a korábbi jelentkezési lapokhoz az iskola hozzátűzi az új iktatószámot tartalmazó lapot - mondta. Az új lapot már nem kell aláiratni, elég, ha az iskola tájékoztatja a diákot az új iktatószámáról - közölte a hivatal elnöke. Az Oktatási Hivatal szerint ráadásul még több mint 3 hétig feltölthetik a jelentkezési adatokat az iskolák a rendszerbe, ezért azzal biztosan nem lesz gond.

Az [origo] megkereste az ügyben a rendszert üzemeltető Educatio Kft.-t, is, de onnan az Oktatási Minisztériumhoz irányítottak, amely továbbküldött minket az Oktatási Hivatalhoz . Az Oktatási Hivatal elnöki titkárságán már délelőtt megerősítették a hiba tényét, de közölték: még nem tudják, pontosan mennyi adat veszett el, és hány iskolát érint a hiba. Bakonyi László délután sem tudta megválaszolni, hogy külső támadás okozta-e a hibát a rendszerben, a délután kiadott közlenényben azonban jelezte: az Educatio Kft. által üzemeltetett, védett szervereken tűntek el az adatok. Bakonyi péntek reggel vizsgálóbizottság megalakítását javasolta Visnyei Csabának, az Educatio Kft. ügyvezető igazgatójának, hogy kiderítsék az adatvesztés okait.