Vágólapra másolva!
A szakmai vizsgálatok szerint nincs alapja azoknak a sajtóhíreknek, miszerint bántalmazták a betegeket egy kiskunhalasi pszichiátriai otthonban - közölte pénteken a szociális minisztérium. Az állítólagos bántalmazásokról két ápolónő beszélt korábban. Az ügyben a rendőrség is nyomoz.
Vágólapra másolva!

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium pénteken közölte: szakmai vizsgálatok alapján nem támaszthatók alá azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint bántalmazták volna a betegeket a kiskunhalasi Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában. "Sem a belső vizsgálat, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálatok egyike sem tárt fel olyan bizonyítékot, amely az intézmény munkatársaival szemben felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztotta volna" - írta a tárca.

A közlemény szerint a vizsgálóbizottság tagjait szakmailag körültekintően választották ki, köztük volt egy igazságügyi orvosszakértői gyakorlattal rendelkező pszichiáter szakorvos is. A vizsgálat kiterjedt az érintett ellátottak megvizsgálására, azonban bántalmazásnak és tettlegességnek nyomait nem találták - áll a közleményben, amely szerint a bejelentésben megfogalmazott szexuális események megtörténtére a meghallgatások során konkrét információ, tény nem merült fel. A vizsgálat megállapította azt is, hogy a bejelentésben nem szerepeltek konkrét események és időpontok, általánosságokban és ellentmondóan beszéltek a bántalmazásról. Törvényes képviselőktől, gondnokoktól sem érkezett a bejelentés tartalmát megerősítő panasz - tette hozzá a minisztérium.

Az állítólagos bántalmazásokról két ápolónő beszélt korábban, ők azt állították, hogy a zárt osztályon több kollégájuk verte, megalázta a betegeket, egyeseket szexuális játékokra kényszerítettek. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, ügyészi felügyelet mellett. A folyamatban lévő büntetőjogi eljárás eltérő módszerével tárhatnak fel újabb tényeket a hatóságok - áll a szociális minisztérium közleményében.

A minisztérium szerint az intézmény munkáját rendszeresen nyomon követő illetve ellenőrző szociális szervezetek, hatóságok az intézmény és az ott dolgozók tevékenységét igényesnek, jó színvonalúnak értékelik, súlyos panasz az ellátottak részéről sem merült fel. A minisztérium emlékeztetett rá, hogy 2006-ban az intézmény pszichiátriai osztályain vizsgálatot végzett a Strasbourgi Emberi Jogok Bizottsága, és azt állapította meg, hogy az intézményben folyó szakmai munka, az elhelyezés körülményei megfelelnek a kor szakmai, emberi elvárásainak.