Nem jutnak dűlőre a tűzijáték-perben

Vágólapra másolva!
Továbbra sincs ítélet a 2006. augusztus 20-i, a tűzijáték estéjén kitört vihar miatt indított perben. A károsultak - köztük három halálos áldozat családja - három éve indítottak pert, de még elsőfokon sem tudott dönteni a bíróság a felelősökről. A bíróság hétfőn tanúkat hallgatott meg az ügyben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn sem született meg a Fővárosi Bíróságon a tűzijáték-perben az az úgynevezett közbenső és részítélet sem, amelyet már 2009 októberében is szorgalmaztak a károsultak jogi képviselői. A 2006. augusztus 20-i, 5 halálos áldozatot követelő vihar károsultjai 2007 év eleje óta pereskednek, de az ügy még mindig első fokon tart.

Hirtelen csapott le a vihar 2006. augusztus 20-án este a fővárosra, és a rakpartokról körülbelül másfél millió ember menekült a sötétben és a szakadó esőben. Közülük körülbelül ötszázan megsebesültek, öten pedig életüket vesztették. Ketten vízbe fulladtak azok közül, akik a Dunán voltak akkor, amikor kitört a vihar, a rakparton két embert akkor ért halálos sérülés, amikor a nagy szélben kidőlt fa rájuk borította az emelvényt. Az ötödik áldozat, egy idős nő szívrohamot kapott menekülés közben.

30 sérült és 3 halálos áldozat családja még 2007 februárjában fordult bírósághoz kártérítésért. Először beperelték a tűzijátékot szervezőket, a Kataszrófavédelmi Főigazgatóságot, a Miniszterelnöki Hivatalt és a rendőrséget, később pedig az Országos Meteorológiai Szolgálatot is.

A legutóbbi, 2009. október 30-i tárgyaláson a károsultak már szerették volna azt elérni, hogy legalább annak a négy felperesnek az ügyében döntsön a bíróság, akikkel kapcsolatban szerintük már minden részlet tisztázódott. Ez a kártérítés jogosságát esetleg kimondó úgynevezett közbenső és részítélet azonban nem született meg még hétfőn sem. A bíróság újabb tanút, Fejes Edina meteorológust hallgatott meg. A meteorológus, aki 2006. augusztus 20-án reggel 8-tól este 8-ig volt szolgálatban, elmondta, már az előző napon jelezték, hogy az ünnepen vihar várható. A hétfői tárgyaláson elhangzott az is, hogy 2006. augusztus 20-án Budapesten csaknem ezer esetben vonult ki a fővárosban a tűzoltóság, többszáz alkalommal fakidőlés miatt.

A tűzijáték-per újabb tanúk meghallgatásával március 29-én folytatódik a Fővárosi Bíróságon.