A táplálkozásunkról és talált tárgyakról is dönt még a Bajnai-kormány

Vágólapra másolva!
A kormány pénteken megjelent munkaterve szerint márciustól május 19-éig nyolcvan napirendi pontot beszélnek még meg a kormány tagjai üléseiken. Bár a kormány azt ígérte, hogy március után nem hoz hosszú távú döntéseket, a kormányüléseken lesz szó a táplálkozáspolitikai cselekvéstervről, szóba kerül majd a népművészet, az APEH és a talált tárgyak helyzete is.
Vágólapra másolva!

Tizennégy kormányülésre tervezte meg még a teendőit a Bajnai-kormány - derül ki a Magyar Közlöny múlt pénteki számában megjelent, kormányhatározatba foglalt munkatervből. A legutolsó kormányülés május 19-én lesz. A munkaterv hét oldalon keresztül sorolja a még a kormány előtt álló feladatokat. A megbeszélni való előterjesztések között szerepelnek beszámolók, jelentések, de számos kormányrendelet-módosítás és néhány tervbe vett törvénymódosítás is.

Az országgyűlési választások menetrendje szerint, ha április 11-én lesz az első forduló, a köztársasági elnöknek legkésőbb május 25-ig kell összehívnia az Országgyűlés alakuló ülését, és a jelenlegi kormány ebben az időpontban fog ügyvezető kormánnyá átalakulni.

A kabinet azonban a január 13-i ülésén úgy döntött, hogy márciustól a választásokig már nem hoz fontosabb döntéseket - jelentette be januárban Szollár Domokos kormányszóvivő, aki szerint Bajnai Gordon miniszterelnök azért kezdeményezte a döntési moratórium bevezetését, mert bárki alakítson is új kormányt, annak nem akarják szűkíteni a mozgásterét. A kormányszóvivő a januári bejelentéskor azt mondta: a döntés nem azt jelenti, hogy márciustól ügyvezetőként dolgozna a kabinet. "A kormány működik majd és döntéseket hoz, de kötelezettségvállalás, kinevezések, 'bebetonozás' nem történik március elseje után" - mondta.

Márciusban, áprilisban és májusban 11 kormányülés lesz még a kihirdetett munkarend szerint, és ezeken összesen 80 napirendi pontot fognak megtárgyalni. Ebben az időszakban 25, változatos témájú kormányrendelet módosítását akarja megbeszélni a kormány. Változtatnának például a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezés szabályain, felülvizsgálnák a talált tárgyaknál követendő eljárás szabályait, módosítanának a népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatokon.

Átírnának fajsúlyosabb kormányrendeleteket is, például az APEH-ről vagy az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának részletes szabályairól szólót. A munkatervből az nem derül ki, hogy pontosan milyen módosításokban gondolkozik a kormány.

A márciustól kezdődő időszakban két törvénymódosításról is tárgyalni fog a kabinet. Egyrészt egyes, a munkatervben pontosan meg nem nevezett, egészségügyi tárgyú törvényeken módosítanának a határozat szerint jogharmonizációs céllal. Másrészt a földmérési és térképészeti tevékenységéről szóló törvény módosításáról fognak beszélni. A legutolsó, május 19-i ülés utolsó napirendi pontja a központi költségvetési fejezetek 2009. évi előirányzat-maradványának kezeléséről szóló előterjesztés lesz.

Néhány, hosszabb távra szóló terv is előkerül majd a kormány utolsó ülésein. A munkaterv szerint beszélnek majd például Magyarország nemzeti táplálkozáspolitikájának 2010-től 2013-ig szóló cselekvési tervéről, a nők és a férfiak esélyegyenlőségét segítő stratégia 2010-re és 2011-re vonatkozó intézkedéseiről, és akciótervet fogadnak majd el a nemzeti drogstratégiához kapcsolódó állami feladatokról.