Meggyanúsították a menesztett VIII. kerületi rendőrkapitányt

Vágólapra másolva!
Jogtalan előnyöket biztosított ismerőseinek a januárban menesztett VIII. kerületi rendőrkapitány az ügyészség szerint. Práger Ferencet hivatali visszaélés gyanúja miatt hallgatták ki.
Vágólapra másolva!

Hatrendbeli hivatali visszaélés bűntette és egyrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a volt VIII. kerületi rendőrkapitányt kedden - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella.

A megalapozott gyanú szerint P. Ferenc a budapesti VIII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjeként 2009. március és július között, hivatali helyzetével visszaélve, ismerőseinek többször jogtalan előnyt biztosított. Előfordult például, hogy a rendőrkapitányság által kiszabott szabálysértési bírságokat saját hatáskörben felülbírálta, és az eredetinél jóval enyhébb büntetést, figyelmeztetést szabott ki.

A gyanú szerint az is előfordult egy esetben, hogy az egykori kapitány hivatali helyzetével visszaélve jogosulatlanul ellenőriztette le egy ismerőse által eladott gépkocsi adatait a gépjármű-nyilvántartásban, míg egyszer jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának őrizetbe vételét.

P. Ferenc a kihallgatása során nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Január végén jelentette be a rendőrség, hogy Budapest rendőrfőkapitányának javaslatára Bencze József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Hangyási Sándor II. kerületi és P. Ferenc VIII. kerületi rendőrkapitány vezetői megbízását. Az ügyészség, hogy a nyomozó ügyészség mindkét kapitányságon házkutatást tartott (a II. kerületben sikkasztás gyanúja miatt, míg a VIII. kerületi kapitányságon hivatali visszaélés gyanúja miatt). Minderről bővebben itt és itt olvashat.