Még az iskola is vár Orbán rendőreire

Vágólapra másolva!
Legalább háromezer újabb rendőr munkába állítását tervezi a Fidesz - jelentette ki a kormányzásra készülő Orbán Viktor, de a jelenlegi helyzet alapján több évbe is telhet ennek az ígéretnek a megvalósítása. A rendőrség létszámhiánnyal küzd, 1784-nel kevesebb a rendőr, mint amennyi lehetne. A rendőrnek tanuló diák kevés, velük nem lehet feltölteni a létszámot, és az ORFK szerint jelenleg a rutinos rendőrök megtartása is nehéz. A Fidesz azt nem árulta el, hogyan enyhítene a problémán.
Vágólapra másolva!

3000-3200 rendőr munkába állítását ígérte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfő esti tévéinterjújában. "Úgy gondolom, hogy a nagy többség támogatását élvezi az is, hogy azt a hiányzó 3000-3200 rendőrt végre állítsuk munkába. És azokon a településeken, ahol ma inkább a félelem vagy a bizonytalanság az úr, ott ismét lehessen kiegyenesúlyozott, normális, mondhatjuk 21. századi polgári életet élni" - mondta Orbán a Hír Tv Rájátszás című műsorában. Orbán arról nem beszélt, hogy milyen módon szednék össze a több mint 3000 rendőrt.

Az [origo] több, a rendészeti területtel foglalkozó fideszes politikust is próbált megkérdezni a párt tervének részleteiről. Az Országgyűlés rendészeti és honvédelmi bizottságának két fideszes tagja nem akart nyilatkozni, Csampa Zsolt Kontrát Károlyhoz irányított bennünket, Kontrát pedig azt mondta: a témában a bizottság fideszes elnöke, Lázár János nyilatkozik. Lázárt, Hódmezővásárhely polgármesterét nem tudtuk elérni, titkárságán visszahívást ígértek, de ez egyelőre nem történt meg.

A Fidesz sajtóosztálya az [origo]-nak kedden azt írta: "a Fidesz - kormányra kerülése esetén - haladéktalanul hozzálát a közbiztonság helyreállításához, a rendőrség anyagi, erkölcsi és létszámbeli megerősítéséhez. A cél világos: legalább háromezer új rendőrre lesz szükség. Ennek a programnak a végrehajtása a kormányváltás után azonnal megkezdődik, a vállalás teljesítése pedig természetesen számon kérhető lesz az új polgári kormányon." A Fidesz sajtóosztálya nem válaszolt arra vonatkozó kérdéseinkre: milyen módon akarja megvalósítani a Fidesz ezt a célkitűzést.

1784 fő hiányzik

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Tarlós István tavaly bemutatott budapesti programja is foglalkozik a rendőrséggel. Tarlós is azt ígéri programjában, hogy növelné a rendőri jelenlétet a fővárosban. Ezt a program szerint az ORFK Készenléti Rendőrségének folyamatos támogatásával és a fővárosi székhelyű rendőriskolák hallgatóinak igénybevételével képzeli el, valamint hozzáteszi, hogy a rendőrség munkáját a jogosítványaiban szintén megerősített közterület-felügyelettel is segítenék.

A Fidesz több vezető politikusa korábban azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy a rendőrség helyzetével kiemelten fog foglalkozni a következő Fidesz-kormány. Azt mondták: ezen a területen rövid időn belül eredményeket akarnak elérni, bár tisztában vannak azzal is, hogy ez komoly többletkiadásokkal jár. A párt politikusai által említett célok között szerepelt, hogy a jelenleginél vonzóbbá tegyék a rendőri pályát, illetve minél több rendőrt csábítsanak a városokba (az erről szóló cikkünket itt találja).

A magyar rendőrség létszáma jelenleg 43 663 fő, és 1784 rendőr hiányzik a teljes feltöltöttséghez - közölte az [origo]-val az ORFK Szóvivői Irodája. Az ORFK válasza szerint "a rendőrség létszámnövelése nem egyik napról a másik napra megoldható probléma, hiszen a tényleges rendőri szolgálat megkezdését megelőzően kétéves, komoly követelményszintet felállító, szakközépiskolai képzésen kell átesnie a leendő tiszthelyettes rendőrnek".

15 ezer forintos ösztöndíjról indulnak

A rendőrség szerint a rendőri pálya iránti motivációt nagyban befolyásolja a családi vagy közösségi háttér, illetve a pályán elérhető jövedelem nagysága. A rendészeti szakközépiskolákba csak érettségi után lehet jelentkezni, szigorú fizikai, egészségügyi és pszichikai vizsgálaton kell megfelelni, és az iskolában a legmagasabb elérhető havi ösztöndíj mindössze 15 ezer forint.

A keresztféléves képzést is beleszámítva jelenleg 1152 elsős tanul a rendészeti szakközépiskolákban, és idén várhatóan 918 ember fog végezni az ORFK tájékoztatása szerint. Jelentkezőkből most sincs hiány: a 2010-ben induló képzési évre a mostani adatok szerint 5120 jelentkező van 990 helyre.

A negyveneseknél lyuk tátong

A rendőri állomány átlagéletkora 33,8 év, az átlag szolgálati idő 13,5 év. A rendőrség szóvivői irodája szerint a legnagyobb hiány a negyven év feletti korosztályban van, a 40 évesnél idősebb rendőrök létszáma kevesebb, mint 4000. Ennek a korosztálynak a hiányával az ORFK szerint "a már megszerzett szakmai tapasztalat, rutin vész el".

A rendőrség válaszából az derül ki, hogy ebben a korosztályban van tartalék is, mert nagyon sok tényezőtől függ, hogy akik szolgálatban töltött éveik alapján már nyugdíjba mehetnének ebből a korosztályból, azok maradnak-e mégis a testületnél. "Függ a személyes, családi helyzettől, az illetménytől, a szociális juttatásoktól, a lakástámogatási rendszertől, a szolgálatellátás körülményeitől, a nettó illetmény és a nyugdíj összegének egymáshoz való viszonyától" - közölte az ORFK.

Az ORFK szerint jelenleg a szigorú takarékossági intézkedések miatt is elsősorban az állomány megtartására kell törekedni. "Ez biztosítja hosszabb távon a minőségi munkát, ugyanakkor nem indukál többletköltséget az utánpótlás biztosítására, a szakközépiskolai beiskolázásokra" - állt az [origo]-nak küldött válaszban.