Demszky: Hagyó menekült a BKV-s konfliktusok elől

Vágólapra másolva!
Az MSZP-SZDSZ koalíció törékenysége miatt nem vállalta sokáig a szakítást Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel Demszky Gábor - hangzott el a főpolgármester szerdai bizottsági meghallgatásán.  Demszkyt a BKV-botrányok kivizsgálására alakult eseti bizottság hallgatta ki, amely előtt a főpolgármester közölte: ő maga kérte Hagyót, hogy mondjon le a BKV ügyeiről, mert szerinte a szocialista politikus rejtegette a BKV problémáit.
Vágólapra másolva!

Hagyó Miklós (MSZP) szeretett a cég irányítójaként megjelenni, ám a konfliktusos ügyek elől többször elmenekült, a problémákat néha rosszul kezelte és elhallgatta - mondta korábbi, a BKV-t felügyelő helyetteséről Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szerdán. Demszkyt a BKV-ügyeit vizsgáló fővárosi eseti bizottság arról faggatta, hogy milyen kifogásai voltak egykori helyettese tevékenységével kapcsolatban. A főpolgármester a meghallgatáson idézett több levélből és kabinetemlékeztetőből, amelyekben Hagyó BKV-val kapcsolatos tevékenységét bírálta.

Szerinte az első ilyen levél 2007 áprilisában született, amikor Hagyó Miklós "téves feladatértelmezését" a koalíciós koordinációs tanács napirendjére javasolta. Demszky szerint akkori helyettese a koalíciós szerződésen "túlnyúló" feladatok ellátására is igényt tartott fővárosi közüzemi cégeknél, gazdasági társaságoknál.

Demszky a meghallgatáson több vaskos kötetnyi dokumentumot adott át az eseti bizottságnak: a dokumentumok és levelek szerinte azt bizonyítják, hogy sok konfliktusa volt Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettessel. A kérdésre, hogy akkor mért nem lépett ellene már korábban, közölte: az MSZP-SZDSZ fővárosi koalíciójának mindössze egy fős többsége volt a közgyűlésben, és ezért nem vállalhatta fel a konfliktusokat. "Ez kétségtelenül felvet kérdéseket" - mondta a főpolgármester.

Demszky kérdésre válaszolva azt állította, hogy végül mégis ő kérte Hagyó Miklóst, hogy mondjon le a BKV felügyeleti feladatairól. Azt mondta, hogy egy pénteken berendelte Hagyót, és közölte vele: vagy lemond, vagy ő küldi el. A következő hétfőn Hagyó visszaadta BKV-s feladatait.

Demszky beszélt arról is, hogy az utóbbi években viszonylag sűrűn egyeztetetett a BKV vezetőivel, a 2006 óta tartó ciklusban összesen 99-szer szerepelt a BKV ügye a főpolgármesteri kabinet napirendjén. Ha sztrájk vagy szmogriadó miatt rendkívüli események voltak Budapesten, Demszky közvetlen telefonkapcsolatban is állt a BKV vezetésével - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Demszky Gábor (balról a második) a meghallgatáson

A főpolgármester a bizottság előtt azt állította, hogy tavaly augusztus elején szerzett tudomást a BKV-nál kifizetett végkielégítések kifogásolhatóságáról, a gyanús tanácsadói szerződésekről pedig már 2008 óta tudott. Azt állította ugyanakkor, hogy a BKV előle is elhallgatott dolgokat: amikor kikérték a vállalattól a tanácsadói szerződéseket, a BKV sokkal kevesebb dokumentumot adott át a fővárosnak,, mint amennyit most a rendőrség vizsgál.

Székely Gábor azt mondta, mindent megtett

A vizsgálóbizottság szerdán meghallgatta Székely Gábor korábbi felügyelőbizottsági elnököt, valamint Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest is.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint Székely a bizottság több kérdésére is megismételte, hogy szerinte minden lehetőségét kihasználta a BKV korábban általa vezetett, 9 fős felügyelő bizottsága a cég ellenőrzésére, úgy fogalmazott, "ennél többet nem lehetett tenni". Többször tért ki azzal a válaszadás alól, hogy a feltett kérdésre - például volt-e tudomása a testületnek vitatható tanácsadói szerződésekről - nem tudja a pontos választ, amelyeket a felügyelő bizottság üléséről készült jegyzőkönyvekben találhatnak meg.

Székely még azt sem tudta pontosan megmondani, hogy mióta tagja a felügyelőbizottságnak, csak azt, hogy körülbelül tíz éve. Szerinte a testület napirendjét általában a menedzsment határozta meg, legtöbbször a cég finanszírozási gondjairól, néha műszaki kérdésekről volt szó. Azt mondta, a főváros vezetésével is a finanszírozásról beszélt a legtöbbször. Székely kifogásolta azt is, hogy csak őt hívták a bizottság elé, szerinte a felügyelőbizottság mind a kilenc tagját meg kellene hallgatni.

Demszky elismerte politikai felelősségét

Demszky hétfőn már tartott a BKV-ügyről egy sajtótájékoztatót, ahol több pontban is elismerte saját politikai felelősségét, de tagadta, hogy a törvénysértésekről tavaly nyár előtt tudomást szerzett volna.

Demszky hétfőn először állt a nyilvánosság elé a múlt szerda óta, amikor őrizetbe vették tanácsadóját, Mesterházy Ernőt. Mesterházyt azzal gyanúsítják, hogy rábírta a BKV vezetőit arra: vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. Demszky hétfőn azt mondta: bízik tanácsadója ártatlanságában.

A BKV csalásgyanús ügyei miatt a múlt kedden lemondott több politikai tisztségéről Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes, akihez a BKV felügyelet is tartozott. Demszky hétfőn kijelentette: kész elhinni, hogy Hagyónak sem volt tudomása törvénysértésekről, bár irányítási hibáiról, rossz vezetői döntéseiről tudott.

Székely 2009 októberéig volt a BKV felügyelőbizottságának elnöke, az SZDSZ ekkor visszahívta a delegáltjait, köztük őt, az elnököt is.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly november 26-án alakította meg az eseti bizottságot. A testületnek március 24-ig kell jelentést készítenie.