Vásárlási utalvány miatt gyanúsították meg a menesztett II. kerületi rendőrkapitányt

Vágólapra másolva!
Vásárlási utalvánnyal élt vissza a három hete menesztett II. kerületi rendőrkapitány az ügyészség szerint, ezért gyanúsítottként hallgatták ki. Vele együtt menesztették a VIII. kerületi rendőrkapitányt is, őt kedden gyanúsították meg többrendbeli hivatali visszaéléssel.
Vágólapra másolva!

A három hete indoklás nélkül menesztett II. kerületi rendőrkapitányt, Hangyási Sándort visszaéléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A gyanú hivatalosan "nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette és magánokirat-hamisítás" bűntette.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint Hangyási tavaly január 26-án jogosulatlanul vett át a Mol Nyrt.-től egy vásárlási utalvány kártyát. A rendőrkapitány a gyanú szerint egy alapítvány képviselőjének adta ki magát, így jutott a kártyához, amelynek segítségével később többször tankolt. Az ügyészség szerint 2009 januárja és 2010 januárja között használta a kártyát.

Hangyási nem tett vallomást a kihallgatás során, szabadlábon védekezhet - közölte a szóvivő.

A rendőrkapitányt három hete bocsátotta el indoklás nélkül Budapest rendőr-főkapitányának javaslatára Bencze József országos rendőrfőkapitány. Egy nappal később a kapitányságon házkutatást is tartottak a nyomozók. Bár korábban több vizsgálat is folyt Hangyási ellen, mindig felmentették, ismerői szerint jó rendőr volt, és elbocsátása az egész fővárosban bizonytalanságot szült a rendőrök között. (Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat.)

Hangyásival egy napon menesztették - szintén indoklás nélkül - a VIII. kerületi rendőrkapitányt, Práger Ferencet is, és a bejelentés napján a VIII. kerületi kapitányságon is házkutatást tartottak. Kedden pedig bejelentette az ügyészség, hogy Prágert meggyanúsították hatrendbeli hivatali visszaéléssel és egyrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással. (A Prágerrel szembeni gyanúról itt olvashat bővebben.)