Betegek adataival fognának el embercsempészeket

Vágólapra másolva!
A megfázással kezelt betegek adatainak segítségével próbál lefülelni embercsempészeket a rendőrség - írja a Népszabadság. Októberben borult fel egy koszovói menekülteket szállító hajó a Tiszán. A rendőrség szerint a partra jutó csempészek megbetegedhettek, ezért lenne szükségük lenne az orvosi adatokra a térségi ÁNTSZ-től.
Vágólapra másolva!

Orvosi adatokat használna embercsempészek lefülelésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - írja a Népszabadság. Egy orvosi webportálon az NNI kedden közzétett egy hivatalos levelet, amelyben megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegek adatait kérik az ÁNTSZ-től annak érdekében, hogy megtalálják azokat az embercsempészeket, akik még októberben koszovói embereket próbáltak Magyarországra csempészni a Tiszán. A menekültek csónakja fölborult, hárman értek partot, később 11 holttestet emeltek ki a vízből.

A rendőrségi levélben az olvasható: "akkor éjjel a Tisza 4,8 Celsius-fokos volt, és feltételezhető, hogy a csempészeknek is sikerült partot érniük, valószínűleg a hideg vízben erősen megfáztak".

A Népszabadság szerint az ÁNTSZ szegedi kistérségi intézetéhez tartozó területen 200 ezer ember él, és a vizsgált időszakra estek az őszi megfázások, illetve az újinfluenza-járvány kezdete. Így ha az orvosok átadják az akkoriban kezelt betegek adatait, akkor több ezer ember orvosi adataihoz juthat hozzá az NNI.

Szakjogászok szerint bűncselekmény gyanúja elég ok lehet arra, hogy orvosok adatokat adjanak át, de ennek módját az egészségügyi adatkezelésről szóló törvény szabályozza, nehogy a szükségesnél több információ kerüljön ki.

Kovács Ferenc regionális tiszti főorvos a lapnak azt mondta, az ÁNTSZ csak jogszerűen segítheti a rendőrséget, ez a kérés azonban túl általános.