Letilthatják a megalázott szereplők Mónikát és Joshi Bharatot

Vágólapra másolva!
Megtilthatják megalázó jeleneteik közlését a Mónika Show és a Joshi Barat szereplői, ha úgy érzik, hogy a műsorkészítők nem tájékoztatták őket előre mindenről - mondta ki az adatvédelmi ombudsman csütörtökön. Jóri András a két műsor vizsgálata után arra jutott, hogy a televízióknak előre meg kell osztaniuk a kibeszélőshow-k szereplőivel minden fontos körülményt, és csak akkor adhatják le a show-kat, ha a szereplők utólag is írásban beleegyeznek.
Vágólapra másolva!

Utólag is letilthatják a kibeszélőshow-k közlését azok a szereplők, akik úgy érzik, megalázták, becsapták őket a tévében - állapította meg az adatvédelmi biztos legfrissebb ajánlásában. Jóri András azután kezdett vizsgálódni, hogy ő és az ORTT is több panaszt kapott a Mónika Show és a Joshi Bharat szereplőitől, akik állították: a műsorba csalogatták őket, és utólag már nem tudtak kihátrálni a megalázó helyzetekből.

Az ombudsman csütörtöki közleménye szerint sok szereplő panaszkodott, hogy nem tájékoztatták őket előre arról, milyen műsorban fognak szerepelni. Azt állították, hogy a televíziók megtévesztették őket, és csak a kibeszélőshow-k felvételein szembesültek azzal, hogy a műsor gyakran sérti az emberi méltóságot.

A szereplők szerint kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, és megalázó bánásmódban volt részük, miközben a produkcióban gyakran egészségi állapotukról, kóros szenvedélyükről, ideológiai nézeteikről vagy szexuális életéről szóló információk is elhangzottak. Ezek az információk különleges adatnak számítanak, amelyeket csak az illető hozzájárulásával lehet közölni.

Az ombudsman a Mónika Show és a Joshi Bharat vizsgálata után arra jutott, hogy a szereplőktől nem elég előzetesen hozzájárulást kérni adataik közlésére, azaz a velük készített műsor leadására. Ha a szereplőt nem tájékoztatták mindenről a műsor előtt, akkor csak egy a forgatás után aláírt, írásos hozzájárulással kerülhetnek képernyőre.

"Az adatkezelő köteles a szereplőjelölteket a műsorkészítés és az adatkezelés minden lényeges körülményéről tájékoztatni" - mondja ki az ombudsman ajánlása. Az előzetes tájékoztatásnak ki kell terjednie egyebek mellett a műsor jellegére, annak címére, a beszélgetőpartnerek és a műsorvezető nevére, illetve a műsor témájának megnevezésére - mondta Jóri. A szereplőválogatás részvevőit fel kell világosítani az adatvédelmi jog szabályairól, és a velük kötött szerződésben az érintettek személyes adataira vonatkozóan titoktartási kötelezettséget is kell vállalni - tette hozzá.

Mivel a kibeszélőshow-k jellemző eleme, hogy a szereplők csak a felvételen szembesülnek azzal, hogy ki a beszélgetőpartnerük és mi a téma, az ombudsman szerint különbséget kell tenni ezek és a hagyományos beszélgetős műsorok között. Jóri ajánlása szerint a műsorkészítőknek a hagyományos beszélgetős műsornál elég a műsorkészítés előtt beszerezniük a szereplők hozzájárulását, a kibeszélőshow-nál azonban utólag kell kérni az engedélyt. Ha pedig a műsor készítője az előzetesen egyeztetett feltételektől eltér, a hozzájárulás bármikor visszavonható vagy megtagadható.