Nyomkövetővel figyelnék a házi őrizeteseket

2010.02.11. 7:44

Több szomszédos országgal tárgyal az igazságügyi minisztérium egy olyan rendszer kiépítéséről, amellyel lehetővé válna a házi őrizetesek megfigyelése. A házi őrizeteseken kar- vagy lábpereceket helyeznének el, így lehetne követni a mozgásukat. A rendszer kiépítéséig a legveszélyesebb házi őrizeteseket huszonnégy órán át figyelné a rendőrség.

Szlovák, osztrák és szlovén kormányszervekkel tárgyal az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egy közös rendszer kiépítéséről a házi őrizetesek nyomon követésére - írja a Népszabadság.

A házi őrizet szabályainak felülvizsgálata azt követően vetődött fel, hogy január végén engedély nélkül távozott lakhelyéről a maffia-bűncselekményekkel vádolt M. Róbert, a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet feje. M. előzőleg három évet töltött előzetes letartóztatásban. Miután ügyében nem született még elsőfokú ítélet, a törvény szerint ki kellett engedni az előzetesből.

A törvény lehetőséget korábban is teremtett a házi őrizetesek nyomon követő eszközökkel (kar- vagy lábperecekkel) való megfigyelésére, azonban a rendszer kiépítésének magas költségei miatt a kormány még 2003-ban leállította az ez irányú fejlesztéseket.

Mindössze néhány tízezer forintba kerül a kar-, illetve lábperec, amelyet a gyanúsítotton rögzítenek, és amelynek az eltávolítása, megrongálása önmagában is bűncselekménynek számít. Ami sokba kerül, állítólag százmilliókba, az a központ, amely szemmel tartja a házi őrizeteseket és riasztja az illetékes rendőrkapitányságokat, ha megszegik a szabályokat.

A minisztérium a napilap szerint vizsgálja annak lehetőségét, hogy bérbe vehetők-e hasonló feladatokra - például járműflották megfigyelésére - már felállított rendszerek szolgáltatásai. Még nem zárható ki az sem, hogy a rendőrség saját rendszert kap, már több cég tett ajánlatot a megfigyelőközpont felszerelésére és üzemeltetésére. Előrehaladott tárgyalások folynak ugyanakkor a szomszéd országokkal, főleg Szlovákiával, Szlovéniával és Ausztriával egy közös rendszer kiépítéséről.

A rendszer kiépítéséig, a Népszabadság szerint a minisztérium lehetővé tenné a legveszélyesebb házi őrizetesek huszonnégy órás rendőri megfigyelését. Ezzel több száz rendőrt vonnának el országosan a közterületekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK