Vádat emeltek a rendőrverő rablók ellen

Vágólapra másolva!
Rablással és életveszélyt okozó testi sértés kísérletével is vádolják azokat a férfiakat, akik az ügyészség szerint tavaly márciusban kiraboltak és megvertek egy rendőrt és egy barátját a fővárosi Köztársaság téren. A támadás mögött elszámolási vita állhatott.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség három férfi ellen, akik közül az egyik tavaly márciusban ismeretlen társával kirabolt és megvert egy rendőrt, egy másik férfira pedig aprítóbaltával támadt a budapesti Köztársaság téren - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Skoda Gabriella közleményében azt írta: hivatalos személy ellen, annak hivatalos eljárása alatt elkövetett rablás, egy másik rablás, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és orgazdaság miatt emeltek vádat B. Tibor, F. Máté és B. Krisztián ellen. A vádirat szerint F. Máté tavaly márciusban rábírta B. Tibort és a nyomozás során ismeretlenül maradt társát, hogy egy elszámolási vita miatt "leckéztessék meg" a K. Zoltán nevű férfit. A vádlottak százezer forintban megállapodva abban maradtak, hogy B. Tibor a sértettet és társait "nagyon megveri".

K. Zoltán egy rendőrrel és egy másik ismerősével 2009. március 17-én a Köztársaság téren, az Erkel Színház mögötti parkolóban várakozott egy autóban, amikor B. Tibor és társa odaléptek hozzájuk, és értékeik átadására szólították fel őket. Az ügyészség szerint a sértettek ekkor kiszálltak az autóból, és az őrmester közölte, hogy rendőr, szolgálati igazolványát felmutatva szolgálatba helyezte magát.

A vádlott és társa azonban tovább fenyegetőztek, majd B. Tibor a rendőrt és a másik férfit többször ököllel arcon ütötte, a kabátja alól pedig elővett egy aprítóbaltát, melynek tompa végével K. Zoltánt fejbe ütötte. A vádlott ezután elemelte az autóból a sértettek mobiltelefonját és egy laptopot is.

A rendőr orrcsonttörést szenvedett, K. Zoltánnak pedig eltört a bal oldali járomcsontja, a felső állcsontja, a bal oldali szemgödörcsontjának az alsó pereme, a bal oldali arcüregcsontja, az orrcsontja, továbbá arcbevérzést és zúzódásokat szenvedett. Bár a sérülések súlyosnak minősülnek, K. Zoltán esetében a közlemény szerint - a bántalmazott testtájékra és a baltára tekintettel - életveszélyes sérülés is történhetett volna.

A harmadik vádlott a gyanú szerint a bűncselekményből származó laptopot 2009 májusában ötvenezer forintért eladta. Azt később a nyomozók lefoglalták, így a kár egy része megtérült. B. Tibor előzetes letartóztatásban van, két társa szabadlábon védekezik.