Az önkormányzat is elismerte a kecskeméti dühöngő létezését

Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun megyei önkormányzat vizsgálata is arra jutott, hogy volt dühöngő szoba a kecskeméti gyermekotthonban - közölték péntek délután. A szoba létét az önkormányzat korábban tagadta: most azt mondták, hogy ugyan használták a fogyatékos gyerekek elkülönítésére, de csak alkalomszerűen.
Vágólapra másolva!

Nem volt szakszerűen kiépítve, nem volt rá engedély, de mégis volt egy olyan szoba a kecskeméti gyermekotthonban, ahová a dühöngő fogyatékos gyerekeket különítették el - mondták ki a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vezetői egy pénteki sajtótájékoztatón. Az önkormányzat délelőtt az [origo] még azt mondta, hogy a dühöngővel kapcsolatos vádak nagy része alaptalan. Végül arra jutottak, hogy tavaly novemberig működött, azóta osztályteremként használják.

A szoba létét kezdetben az intézmény és a megyei önkormányzat vezetői is tagadta, a rendőrök azonban a helyszínen találtak egy gyanús szobát, amelyre ráillett az ügyben tett feljelentés. Pénteken sajtótájékoztatón az önkormányzat is elismerte, hogy létezett az elkülönítő szoba a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban, amelyet alkalomszerűen használták. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, három ilyen esetről számoltak be nekik a dolgozók és az intézmény vezetője. Három súlyos állapotban lévő fiatalt bevittek a szobába, így különítették el őket a többiektől, mert nem volt más lehetőség. Az elnök hangsúlyozta, a szoba nem egy rendszeresen működő része volt az intézménynek.

Tavaly novemberig használták elkülönítésre és azóta tanteremnek alakították át. Az önkormányzat vezetője szerint nem hagyták magukra ott a gyerekeket és nem is kellett egész napokat ott tölteniük. Szerintük a jogszabályok is lehetővé teszik az effajta elkülönítést.
A minisztérium azt mondja, ilyen esetekben is szigorú szabályoknak kell megfelelni. Például a helyiségnek vizesblokkal és törhetetlen ablakokkal kell rendelkeznie, nem lehet sötét és a falait is világosra kell festeni.

A megyei elnök azt mondta, nem gondolták, hogy az otthonban szükség van speciális dühöngő kialakítására. A kirobbant botrány után azonban kérnek a minisztériumtól engedélyt, megépítik és - mivel a megyében sehol nincs - kezdeményezik, hogy a városi kórházban lehessen gyermekpszichiátriai osztály.

Volt dolgozók és szülők robbantották ki a botrányt a hét elején. Azt állították, hogy több órára, sőt, akár egy napra is bezárják a feldühödött fogyatékos gyerekeket az otthon egyik helyiségébe, aminek az ablakán rács van, az ajtó vasból készült, és a termet bekamerázták. Az ügyben rendőrségi eljárás is indult személyi szabadság megsértése miatt.

Az [origo]-nak péntek délelőtt a Bács-Kiskun megyei önkormányzat vizsgálóbizottságának vezetője, Bagó Zoltán megyei alelnök (Fidesz) még mondta hogy a szobával kapcsolatos vádak nagy része alaptalan. Bagó szerint valójában három elbocsátott dolgozó próbált "mindent megtenni" a botrány érdekében, hogy az iskolát "rossz színben tüntessék fel" (erről részletesen itt olvashat).