Szonda Ipsos: Szavazókat veszített a Fidesz a nyugdíjcsatában

Vágólapra másolva!
Komoly szavazóvesztése ellenére magabiztosan őrzi vezető pozícióját a Fidesz a 2010-es országgyűlési választások hajrájában - derül ki a Szonda Ipsos pénteken közölt felméréséből. A közvélemény-kutató szerint a Fidesz támogatottsága főleg a nyugdíjasok és az alacsony végzettségűek között esett vissza. Az MSZP hívei nem lettek többen, azonban a Jobbik újra erősödni tudott. A kisebb pártok közül csak az LMP, az MDF és az SZDSZ tudott mérhető eredményt hozni.
Vágólapra másolva!

Negyedmillió szimpatizánst vesztett a Fidesz az elmúlt hónapban - összegzi a Szonda Ipsos közvélemény-kutatását a Népszabadság pénteki száma. A biztos pártválasztók körében még így is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz fölénye: 58 százalékkal vezet a párt (szemben a januári 63 százalékkal. A lap szerint a mostani veszteséget főleg a nyugdíjasok és az alacsonyabb iskolázottságú szavazók elpártolása okozta, 10 és 6 százalékkal csökkent közöttük a Fidesz-támogatók száma.

A többi párt jócskán leszakadva követi a Fideszt. A biztos pártválasztók körében az MSZP egy százalékot javítva 22 százalékon áll, a Jobbik is javított: a januári 12-ről 14 százalékra tornászták fel magukat. A kis pártok közül egyik sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: az MDF 2, az SZDSZ és az LMP 1-1 százalékon van, a KDNP pedig nem is mérhető. Egyik kis párt eredménye sem változott az előző havihoz képest - derült ki a Szonda Ipsos felméréséből.

A választókorú népességen belül a Fidesz 32 százalékon áll, mögötte az MSZP következik 14, majd a Jobbik 7 százalékkal. A kisebb és mérhető pártok közül 1-1 százalékon áll az SZDSZ, az MDF és az LMP is. A választópolgárok 43 százaléka viszont bizonytalan vagy nem is szavazna.

A pártok hívei közül a jobbikosok lennének a legaktívabb szavazók: 76 százalékuk biztosan elmenne voksolni egy mostani választáson. A Fidesznél ez az arány 67, az MSZP-nél 61 százalék. A Szonda Ipsos február elején készítette az ország felnőtt lakosságát reprezentáló kutatását.

Legutóbb a Nézőpont Intézet közölt közvélemény-kutatási adatokat szerdán. A pártszimpátia szerint az aktív szavazók 51 százaléka szavazna "most vasárnap" a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re és 7 százaléka a Jobbikra. Az MDF-re az aktív szavazók 3 százaléka szavazna - közölték.