Felfüggesztette a lázadó kerületeket Dávid Ibolya MDF-elnök

Vágólapra másolva!
Öt fővárosi kerületi szervezet működését függesztette fel az MDF elnöke, Dávid Ibolya. A lépés oka, hogy csütörtökön a budapesti választmány egyik fele úgy döntött, leváltja a fővárosi vezetőséget. A pártelnök szerint az ülés alapszabály-ellenes volt, ezért az ott született döntések senkire nem kötelezőek.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya, az MDF elnöke felfüggesztette a párt öt kerületi szervezetének (a III., a IV., a IX., a X. és a XXI. Kerület) működését - közölte a párt. A közlemény szerint elfogadhatatlan, hogy csütörtökön a budapesti választmány - a pártvezetés szerint lapszabály-ellenesen összehívott ülésen - leváltotta Lévai Zoltánt, a párt fővárosi elnökét, és a teljes budapesti elnökséget.

Az ülés - amelyen a választmány 26 tagjából 14-en vettek részt - az MDF közleménye szerint alapszabály-ellenes volt, mert nem az arra jogosult (vagyis Lévai) hívta össze, olyan személy szavazott, akinek nem volt szavazati joga a választmány nem minden tagját hívták meg az ülésre, illetve a meghívó az alapvető formai követelményeinek sem felelt meg. A választmány döntései ezért a pártvezetés szerint "senkire sem kötelező érvényűek."

A pártelnök szerint megengedhetetlen, hogy az ajánlószelvények gyűjtésének megkezdése után négy nappal, a választási kampány közepén "a folyamatosan kisebbségben maradók támadást intézzenek az MDF testületi döntései és politikája ellen". Dávid szerint politikáját - amelynek része az MDF és az SZDSZ közti fővárosi választási együttműködés is - nagy többséggel fogadta el a párt budapesti és országos választmánya is, ezért betartása minden párttagnak kötelezettsége.

Szegner László, Óbuda MDF-es alpolgármestere csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy az MDF budapesti választmányának 13 tagja igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévait, és őt válasszák meg új elnöknek. A történtek előzménye, hogy január 25-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be a budapesti választmány több tagja a fővárosi elnökség ellen, mert szerintük az nem a párt érdekeit képviselte az MDF és az SZDSZ közötti fővárosi választási együttműködésről szóló tárgyalásokon.

A budapesti választmány január 20-án este, egy szintén foghíjas ülésen döntött arról, hogy választási együttműködést köz az SZDSZ-szel. Az ülés akkor három órán keresztül határozatképtelen volt, majd Csapody Miklós parlamenti képviselő biztosította a határozatképességet. Csapody csütörtökön is jelen volt ezzel ismét határozatképes volt az ülés. Az [origo] kereste a képviselőt, hogy megtudjuk, miért támogatta előbb az egyik, majd a másik oldalt, de egyelőre nem vette fel a telefonját.