Kiszabadították a hó által elzárt dunántúli falvakat

Vágólapra másolva!
Sikerült kiszabadítani azt a Fejér megyei Bodmért és Vértesboglárt a hó fogságából vasárnap délután. Zala megyében vasárnap három, Győr- Moson-Sopron megyében tizenhárom mellékút volt járhatatlan. Már sehol sincs narancssárga riasztás az országban, de 103 út még járhatatlan.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délutánra sikerült kiszabadítani a két hó által elzárt Fejér megyei települést - mondta Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Bodmérhez és Vértesboglárhoz két nagy teljesítményű hómaró, és a nyomukban haladó két hóeke vágott utat. Bodmért Felcsút irányából, Vértesboglárt Csákvár irányából próbálták megközelíteni a gépek. A gépek csak lassan tudtak haladni, mert mindkét település előtt másfél méter magas hófalakat kellett elbontaniuk.

A járhatatlan utak felszabadítását segítette, hogy hajnalra elcsendesedett a szél a megyében. Székesfehérvárnál megnyitották az Iszkaszentgyörgyre vezető utat. A megyében hétvégén Vértesboglárt is elzárta a külvilágtól a hó, de a településre Bicske felől vezető utat hómaró segítségével már járhatóvá tették délután fél négy körül - mondta Sztányi István, a település polgármestere.

Százhárom, többségében alsóbb rendű úton nehezen, vagy a teljes lezárás miatt nem lehet közlekedni Magyarországon a hófúvás miatt vasárnap délután. Nem lehet közlekedni Bicskén a 8101-es bekötőúton, járhatatlan a csákvári út Felcsút irányába, és változatlanul le van zárva a 6209-es út Káloz-Sárkeresztúr-Sárosd, valamint Szabadegyháza és Adony között - mondta Németh-Kész Mónika. Közlése szerint nehezen járható a 8216-os bakonycsernyei, valamint a 8204-es bodajki út, amelyen helyenként még hóátfúvások is lassítják a közlekedést. Bár járható, de egyes szakaszokon egy sávon haladhatnak csak az autók a 8116-os Sukorót Pákozddal összekötő úton.

Kora délelőtt óta küzdenek a közútkezelő szakemberek a Székesfehérvár-Zámoly közötti úttal, ahol ugyancsak méteres hófalak teszik lehetetlenné szombat óta a közlekedést. A nagyteljesítményű hómaró méterről méterre haladva bontja a torlaszokat, de késő délutánig nem sikerült megtisztítani az utat. A Zámoly irányába tartó autósok a székesfehérvári Metro áruháztól kénytelenek visszafordulni.

Szombat este még öt település volt elzárva a hó miatt a Dunántúlon, vasárnap reggelre azonban sikerült bejutni Pákozdra, Gyúróra, Tordasra, Beloianniszra és Besnyőre is.

Járhatatlan utak

Megtisztították Zala megyében azt a három összekötő utat, amelyeket a szombati hófúvás miatt le kellett zárni, így vasárnap délután ismét minden út járható - közölték a Magyar Közút észak- és dél-dunántúli főmérnökségeinek ügyeletesei. Még szombaton vált járhatatlanná a Kisgörbő és Zalaszentgrót, a Galambok és Zalakomár, valamint a Zalaszentbalázs és Gelse közötti út. Az érintett szakaszokat hómarókkal megtisztították, bár Galambok és Zalakomár között továbbra is csak egy sáv használható.

Nem sikerült valamennyi mellékutat megtisztítani Győr-Moson-Sopron megyében vasárnap estig - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese. Továbbra is járhatatlan az út Gecse és Szerecseny között, illetve Mosonmagyaróvár és Várbalog között. Zárva van az 1-es út és Bezenye közötti szakasz és az Egyházasfalu és Szakony közötti út - mondta Huszár Tibor. A főutak állapota sokat javult a nap folyamán, egyes szakaszok már szárazak, a hóátfúvások sok helyen leolvadtak az útról a rászórt só hatására. Elzárt település nincs a megyében, a falvakat kerülő úton meg lehet közelíteni.

Vas megyében már minden út járható, sikerült megszüntetni a hóátfúvás okozta akadályokat, de a főutak helyenként síkosak. Az Útinform szerint főbb utak közül csak a 8-as Vas megyei szakaszán, Karakó és Jánosháza között kell a hóátfúvás miatt akadályokra készülni, de a főút járható. Szombathely és Sárvár térségében 15 út nehezen járható, ezeken csak egy nyomon haladhat a forgalom, a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak megtisztításukon.

Két útszakasz még járhatatlan vasárnap délután is Veszprém megyében: a Bakonyban a Városlődre vezető bekötőút van még elzárva a forgalomtól, és nem lehet közlekedni a Tét-Marcaltő szakaszon sem - közölte Huszár Tibor, a regionális közútkezelő kht. ügyeletese. Szerinte rendkívül nehezen járható a Balaton-felvidéken a Zánka-Mindszentkálla, a Pécsely-Balatonszőlős, a Barnag, Vöröstó, Mencshely és Dörgicse közötti úrvonal. Kritikus a helyzet még néhány Pápa környéki településnél is, így hófúvások nehezítik a közlekedést Pápakovácsi, Kemenesszentpéter, Malomsok, Csíkvánd és Egyházaskesző térségében - mondta az ügyeletes. A 71-es főút Balatonederics és Szigliget között pedig csak egy nyomvonalon járható.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint vasárnapra már sehol sincs narancssárga riasztás az országban. A várható időjárásról itt olvashat bővebben.