Megduplázott metrószerződés miatt bírságolták meg a BKV-t

2010.02.14. 10:45

Megbírságolta a BKV-t a Közbeszerzési Döntőbizottság, amiért nyilvános eljárás nélkül akart szerződést kötni a négyes metró építésésének ellenőrzési feledataira. A bizottság szerint a BKV egy olyan szerződést akart újra megkötni, amit korábban már kifizettek. A közlekedési cég arra hivatkozott, hogy a tanácsadó birtokában vannak a szükséges dokumentumok,  így a csak ők folytathatják a munkát.

Ötmillió forint bírságot szabott ki a a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a BKV-ra a négyes metró építési ellenőrzésére és mérnöki feladatainak ellátásra kiírt közbeszerzés miatt, illetve megsemmisítette az eljárás eredményét is. Az erről szóló határozatot a Közbeszerzések Tanácsa honlapján tették közzé.

A BKV tulajdonában lévő DBR Metro Kft. (ennek utódja a metróépítést jelenleg felügyelő DBR Metró Projekt Igazgatóság) 1998-ban írt ki közbeszerzést a négyes metró Kelenföldi- és Keleti pályaudvarok közti szakaszának projektvezetési tanácsadó szolgáltatására. A munkát a BMPK Konzorcium nyerte el, amelynek tagjai az Eurout Kft., a Louis Berger S.A., az OTP Ingatlan Rt., valamint a MÁV Rt. voltak. A konzorcium ma Eurometró Kft. néven működik. A szerződés 2012 közepéig szólt, az ellenérték pedig nettó 4,9 milliárd forint és további 5,3 millió euró volt.

A szerződést később többször módosították: először csak az ellenérték forint részét emelték fel 5,2 milliárdra, majd a pénzügyi ütemezést úgy módosították, hogy a teljes forint és euró összeget megkapja a tanácsadó 2009 végéig. Tavaly decemberben a BKV arról értesítette a KDB elnökét, hogy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést indított, nettó 3,5 milliárd forintos összeggel, a tanácsadói munka folytatására. A cég szerint azért kell új szerződést kötni, mert a metróépítés jelentős csúszása miatt a tervezettnél két évvel tovább van szükség a műszaki ellenőr munkájára. 

Az ilyen közbeszerzésnél azért kell értesíteni a KDB elnökét, hogy eldönthesse: jogszerű-e a nyilvánosságot kizáró közbeszerzés. A BKV arra hivatkozott, hogy a tanácsadónak szerzői joga van az addig elkészült dokumentumokon, így a munkát csak ő folytathatja. Az eredeti szerződésben ugyanis rögzítették, hogy a munka során keletkezett, szerzői jogvédelem alatt álló dokumentumok szerzői joga a tanácsadót illeti meg. A KDB elnöke azonnal jogorvoslatot kezdeményezett a döntőbizottságnál.

A határozat részletesen bemutatja az addigi történéseket, a négyes metró építésének csúszását, majd megállapítja, hogy a BKV egyszer már kifizetett munkát is újra akar finanszíroztatni, de ezzel a KDB nem foglalkozhat. Azzal viszont foglalkoznia kell, hogy jogszerű-e ebben az esetben zártkörűen, a korábbi tanácsadónak adni az újabb munkát, amely már a négyes metró második - a Keleti pályaudvartól a Bosnyák térig tartó - szakaszára is kiterjed.

A KDB jogi álláspontja szerint a tanácsadó által a munkák ellenőrzésére készített dokumentáció egy része nem állhat szerzői jogvédelem alatt, amely pedig védett, annak a felhasználását - a szerződés szerint - megvásárolta az ajánlatkérő. Ráadásul a projekt immár két ütemből áll, így több indok is van arra, hogy más vállalkozók is ajánlatot tehessenek. A DBR vasárnap azt közölte: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy fellebbezzen a KDB döntése ellen. A DBR szerint azért nem nyílt eljárást indítottak, mert a munkákat csak az Eurometro Kft. képes elvégezni a projekt ilyen fokú készültségénél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK