Senki nem ellenőrzi a fegyvert kérő sportlövők épelméjűségét

Vágólapra másolva!
Bár a személyiségzavar elvben a fegyvertartást kizáró ok, nem kell kötelező pszichológiai vizsgálaton átesnie a jelenlegi jogszabályok szerint annak, aki sportlövőként fegyvert szeretne tartani. Személyiségzavarban szenved az elmeszakértői vélemény szerint az a múlt héten elfogott, sportlövészettel foglalkozó budapesti egyetemista is, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy 22 ember kivégzését tervezte. A sportlövőszövetség szigorítást sürget, az igazságügyi minisztérium pedig azt ígéri: még a héten elkezd egyeztetni a jogszabályok módosításáról.
Vágólapra másolva!

Sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyvert birtokolt a rendőrség szerint az a 22 éves egyetemista, akit múlt szombaton helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint 22 embert készült kivégezni. (A fiú elfogásáról korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A fiú neve - közel 4000 másik név között - szerepel a Magyar Sportlövők Szövetsége honlapján megtalálható, 2010-es minősítési névjegyzékben. Az egyetemista, aki a budai Pontlövész SE-hez tartozott, a tavalyi névjegyzékben még nem volt benne. A Pontlövész SE elnöke kedden az [origo]-nak azt mondta: 2008 szeptemberében kezdett lőni járni hozzájuk a fiú, akit "normális, okos, értelmes" embernek ismertek meg, nem olyannak, aki képes lenne iskolai lövöldözést tervezni. A lövészegyesület vezetője közölte: a fiú egy év után kapott fegyvert, és a minősítést is tavaly szerezte meg.

A minősítés megszerzése feltétele annak, hogy egy sportlövő engedélyt kapjon lőfegyver és lőszer tartására. A fegyverekről szóló 2004-es kormányrendelet előírja, hogy engedélyt csak az a sportoló kaphat, "aki igazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja". A sportlövő egyesületek rendszerint évente több alkalommal is rendeznek úgynevezett minősítő versenyeket, ahol a minősítést meg lehet szerezni.

Fegyvert az erről szóló törvény szerint csak 18 évesnél idősebb, cselekvőképes ember tarthat, aki büntetlen előéletű, és nem is folyik ellene büntetőeljárás. A törvény ideiglenesen korlátozza azoknak a fegyvertartását is, akik bizonyos szabálysértéseket követtek el. A szabálysértésről szóló határozat jogerőre emelkedése után két évig nem kaphat fegyvertartási engedélyt, aki például veszélyes fenyegetést vagy közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértést követett el.

A háziorvoson múlik, megnézeti-e pszichológussal

A fegyvertartás feltétele egy elméleti és egy gyakorlati vizsga sikeres letétele is - mondja ki egy 2004-es belügyminisztériumi rendelet. Meg kell felelni egy írásbeli teszten és egy szóbeli vizsgán, a lőgyakorlaton pedig azt kell bizonyítania a vizsgázónak, hogy a lőfegyver kezelésének és használatának szabályait helyesen és biztonságosan alkalmazza.

Ezen kívül egy 1991-es rendelet egészségi alkalmassági vizsgálatról is rendelkezik a fegyvertartás feltételeként. Ennek célja a jogszabály szerint "annak a megállapítása, hogy a lőfegyvert tartani szándékozó, vagy tartási engedéllyel már rendelkező személynek nincs-e olyan betegsége, testi vagy szellemi, érzékszervi fogyatékossága, mely őt lőfegyver biztonságos használatra egészségi szempontból alkalmatlanná teszi". Különböző szabályok vonatkoznak azonban azokra, akik - például rendőrként - munkakörükből eredendően tartanak fegyvert, és azokra, akik nem, például a sportlövőkre.

Az egészségi alkalmassági részeként alapesetben csak azok számára teszi kötelezővé a pszichológiai vizsgálatot, akik munkakörük miatt tartanának fegyvert, tehát a sportlövőknek nem kell átesniük ilyenen. Igaz, a rendeletben szerepel, hogy ők is beutalhatók pszichológiai vizsgálatra, ha ez a háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálat során indokoltnak tűnik. A vizsgálatot kérő háziorvos döntheti el azt is, hogy megelégszik-e csak egy klinikai pszichológusi interjúval, vagy pedig ennél behatóbb és részletesebb, további vizsgálatokat kér.

Az alkoholizmus is kizáró ok

Az orvosi alkalmassági vizsgálatot rendszeresen, de nem túl gyakran kell megismételni. A 60 évesnél fiatalabb sportlövők négy évenként kötelesek orvosi alkalmassági vizsgálatra menni. A rendelet öt olyan egészségi okot sorol fel, amelyek külön mérlegelés nélkül kizárják a fegyvertartást: eszméletvesztéssel, illetve agyi oxigénhiánnyal járó kórkép; veleszületett vagy szerzett mentális károsodás; alkoholizmus és narkománia; személyiségzavarok; elmebetegség bármilyen formája. A rendőrség korábban azt közölte, hogy a letartóztatott egyemista az elfogása után elmeszakértői vizsgálaton esett át, és a szakértők szerint személyiségzavaros.

Tavaly november végén egy 23 éves pécsi egyetemi hallgató lövöldözni kezdett az egyetem biofizikai intézetében. Megölte egy diáktársát, három embert pedig megsebesített. Ő, a szombaton előzetesbe helyezett budapesti egyetemistához hasonlóan szintén sportlövő volt. Utólag kiderült, hogy évek óta járt idegorvoshoz, de mivel gyakran váltogatta orvosait, nem kezelték kényszeres viselkedését.

Az eset ráirányította a figyelmet a fegyvertartás szabályaira. A rendőrség adatai szerint tavaly összesen 245 ezer engedélyezett fegyver volt 110 ezer ember birtokában Magyarországon. November 27-én az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályvezetője, Povázsai Sándor az MTI-nek azt mondta: szerinte európai összehasonlításban a magyar fegyver- és lőszertartás szabályozása egyáltalán nem tekinthető liberálisnak. Draskovics Tibor, akkori igazságügyi és rendészeti miniszter viszont a pécsi lövöldözés után az MTI beszámolója szerint arról beszélt: el kell gondolkodni azon, hogy elég szigorúak-e a fegyvertartási szabályok Magyarországon.

A sportlövők is támogatnák a szigorítást

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn közölte az MTI-vel, hogy még a héten, csütörtökön egyeztetni fog a tárca az egészségügyi minisztériummal, valamint szakmai és civil szervezetekkel a sportlövőkre vonatkozó szabályok módosításáról. Forgács azt mondta, szerinte általánosságban a fegyvertartási szabályok az európai normáknak megfelelőek és kellően szigorúak, és csütörtökön kizárólag a sportlövészet szabályairől fognak egyeztetni. A kiadott engedélyek mindössze 2,9 százaléka ilyen jellegű - tette hozzá a miniszter.

Forgács szerint már a hónap eleje óta egyeztetnek a rendőrséggel ebben a témában, és a rendőrségi szakértők javasolták, hogy tegyék kötelezővé a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot. Van Forgács szerint olyan javaslat is, hogy a sportlövők ne vihessék magukkal a fegyverüket, hanem azt csak az adott klubban, egy e célra kijelölt zárt tárolóhelyen tarthassák.

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke, Krzyzewsky Miklós kedd délutánra rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelyen konkrét jogszabályi módosítási javaslatot akarnak megfogalmazni. Krzyzewsky szerint is szükség lenne kötelező pszichológiai vizsgálatra az első fegyverhez jutás előtt, és szerinte a klubvezetők és a szövetség főtitkára is így látja. A sportlövőszövetség elnöke viszont megjegyezte az MTI-nek: nem biztos abban, hogy a pécsi lövöldözés gyanúsítottja, illetve a múlt héten elfogott egyetemista fennakadt volna ezen a vizsgálaton. Szerinte a vizsgálatnak ki kell terjednie a fegyvertartási engedélyt kérő közvetlen környezetére is, mert a kérelmezőt a vele együtt élők ismerik a legjobban.

A sportlövőszövetség elnöke az ülés kezdete előtt néhány perccel az [origo]-nak azt mondta: nincs adatuk arról, hogy a sportlövőként fegyvertartást kérelmezők esetében milyen gyakran szokott a háziorvos pszichológiai vizsgálatot kérni.

A sportlövő szövetség azt javasolja, hogy a fegyverhez jutás feltétele legyen egy alkalmasságról szóló pszichológusi szakvélemény. Krzyzewsky azt javasolja a törvényhozóknak, hogy az első fegyverhez jutás előtt tegyék kötelezővé a vizsgálatot, hogy meg lehessen állapítani, a fegyvertartási engedélyt kérő "mentálisan alkalmas-e" a fegyvertartásra. A szövetség szerint azonban azt nem szabad előírni, hogy hogy a fegyver tulajdonosa a fegyverét kizárólag a klubjában tárolhatja. Az egyesületek nem rendelkeznek olyan biztonsági berendezésekkel, hogy 150-200 lőfegyvert tárolhassanak, és nincs is pénzük erre a szövetség szerint.