Kormányzati feladatokkal vigasztalhatja a Fidesz hoppon maradó képviselőit

Vágólapra másolva!
Egyre több olyan ember legyeskedik a Fidesz körül, akik szeretnének parlamenti helyet szerezni az áprilisi választáson várhatóan nagy győzelmet arató párt színeiben. Gondot okoz a pártnak az is, hogy a választási rendszer sajátosságai miatt nehéz befutó helyet találni azoknak a képviselőknek, akik - Orbán Viktor pártelnökhöz hasonlóan - egyéni jelöltként nem indulnak el a választáson. A párt stratégiáját ismerő forrásaink szerint az áprilisi választások veszteseit kormányzati és önkormányzati feladatokkal vigasztalhatják.
Vágólapra másolva!

"Akikre számítunk, de mégsem tudjuk behozni az Országgyűlésbe, azok a kormányzatban kaphatnak posztokat" - modta az [origo]-nak a Fidesz vezetésének egyik, névtelenül nyilatkozó tagja. Ugyanezt mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának egyik neve elhallgatását kérő befolyásos tagja is, aki szerint elképzelhető, hogy néhány parlamenti képviselő lecsúszik a befutó helyekről.

Nehéz lesz

A Fidesz továbbra is toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat: a Medián január végi felmérése szerint a Fidesz támogatottsága 43, az MSZP-é 14 százalék volt a teljes lakosságon belül. De előfordulhat, hogy a többi párthoz képest jelentős népszerűsége nehézségeket okoz a Fidesznek. Az egyéniben nem, csak listán induló fideszeseknek lesz nehéz dolguk, mivel a párt az egyéni válassztókörzetekben várhatóan jól fog szerepelni.

A pártvezetés szerint a 176 egyéni választókerület között nincs olyan, ahol győzelemre esélytelen lenne a Fidesz. Ez nem jelenti azt, hogy a párt jelöltjei minden egyéni körzetben nyerni is fognak, de a magyar választási rendszer sajátosságai miatt minél több egyéni körzetben nyer fideszes jelölt, annál kevesebb ember juthat be a parlamentbe a Fidesz megyei listáiról és az országos listáról.

A magyar választási rendszerben a pártok országos listájára nem lehet szavazni, az itt megszerezhető 58 képviselői helyet a töredékszavazatok alapján osztják ki. A töredékszavazatok az elbukott egyéni körzetekben és részben a megyei listákra leadott voksokkal megszerzett szavazatok. Aki sokat nyer egyéniben, kevés töredékszavazatot szerez, azaz kevés jelöltje jut be a parlamentbe listáról.

"Nem lesz könnyű összeállítani a választási listákat" - mondta az [origo]-nak hétfőn Kövér László, a párt országos választmányának elnöke. A listákról a végső szót a választmány mondja ki, várhatóan a március 15. előtti héten. Kövér becslései szerint a Fidesz 3-8 mandátumot szerezhet majd az országos listáról, 2006-ban még a párt 27 képviselője jutott be országos listáról a parlamentbe.

Nagy nevek a tülekedésben

Az országos mellett a megyei listák összeállítása sem könnyű a Fidesz számára, Kövér azt azonban már nem akarta megbecsülni, hogy ezekről hány helyet szerezhet a párt. A Fidesznek és a KDNP-nek jelenleg 162 országgyűlési képviselője van, az [origo] összesítése szerint közülük 74-et nem indít el a párt egyéniben, többek között ők szerepelnének majd a Fidesz választási listáin. Listán indul többek között Orbán Viktor pártelnök, Kövér László választmányi elnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Mikola István, az egészségügyi bizottság alelnöke, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke és Szijjártó Péter pártszóvivő is.

Kövér az [origo]-nak azt mondta: az egyéniben nem induló képviselők nagy többsége felkerül a párt listáira, lesznek azonban olyanok, akik nem. Kövér neveket egyelőre nem akart mondani, mindössze annyit közölt: a listaállítás előtt a pártvezetés egyesével fog konzultálni a szóba jöhető politikusokkal. A Fidesz vezetése ősszel egyesével meghallgatta a párt egyéni képviselőjelöltjeit is, a beszélgetéseken akkor Orbán, Kövér, Kubatov, Varga Mihály alelnök, illetve a párt hét regionális igazgatójának egyike vett részt (erről itt olvashat részletesen).

A listáról szóló egyeztetéseken a párt úgynevezett választási egyeztető bizottságának lesz a legnagyobb szerepe, a párt alapszabályzata szerint ez a testület tesz javaslatot a végső döntést meghozó választmánynak arra, hogy kik kerüljenek fel a listákra. A testület tagjai jelenleg Orbán, Kövér, Navracsics Tibor frakcióvezető, Gyürk András kampányfőnök, Németh Zsolt, Pelczné Gál Ildikó alelnök és Vidoven Árpád, aki 1998-2006 között volt a Fidesz parlamenti képviselője.

Bejelentkeztek a Fidesz győzelmére

A megyei listákat tehát úgy kéne összeállítani, hogy a frakcióban ülő, egyéniben nem induló képviselők közül minél többen mandátumot tudjanak szerezni. Ehhez a Fidesznek fel kell mérnie, hogy az egyes megyékben mekkora támogatottságra számíthat, ezek alapján a megyei listák élén szereplő 3-4 ember kaphat mandátumot. Az ellenzéki párt azonban tart a szavazatmegosztástól, vagyis attól, hogy a radikálisabb szimpatizánsok egy része úgy gondolja, mivel az egyéni kerületekben tarolni fog a Fidesz, ezért a másik szavazatával inkább a Jobbik listáját támogatja majd.

Erre utal, hogy Orbán Viktor februári évértékelő beszédében is arra kérte a szimpatizánsokat, hogy mindkét szavazatukkal a Fideszt támogassák. "Nyomatékosan felhívom a figyelmüket, hogy csak egyetlen igazi felmérés létezik, amire adni lehet. És ez április 11-én lesz. A vonatjegy csak ott és csak akkor váltható meg, és mindenki kell hozzá, aki változást akar. Mindenki és mindkét szavazatával" - fogalmazott Orbán. A pártelnök beszédében ráadásul a Jobbik nevének említése nélkül többször beszélt a radikalizmus káros hatásairól.

A listák összeállítását bonyolítja Kövér szerint, hogy a Fidesz várható győzelme miatt egyre többen jelentkeznek be a pártnál - Kövér szerint - meglepően nagy ambíciókkal. Bár Kövér a képviselő-jelölti helyekért folyó lobbizásról nem beszélt bővebben, egy a fideszes pártstratégiát ismerő forrásunk szerint a választmány elnöke arra gondolt, hogy a párt népszerűsége miatt több olyan ember is próbál felkerülni a Fidesz listáira, akik jelenleg nem országgyűlési képviselők, de szerinte a nyilvánosság előtt is konfliktust okozó nyomulást a Fidesz vezetése nem tolerálja. A Fidesz-frakció [origo]-nak nyilatkozó befolyásos tagja pedig annyit mondott, a várható kormányzati, illetve önkormányzati posztok reményében különösebben nem aggódik senki politikai jövőjéért a frakció tagjai közül.

Néhányan már elbuktak

A Fidesz és a KDNP frakció néhány tagjairól már jelenleg is lehet tudni, hogy nem fognak szerepelni egyik pártlistán sem. Mádi Lászlóról - aki 2006-ban a Szabolcs megyei listájáról került be a parlamentbe - január végén jelentette be a Fidesz, hogy nem fog szerepelni listán, mert az ingatlanadóról a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozott (erről itt olvashat). Nem fog szerepelni a Fidesz listáján Molnár Oszkár sem, akit a Fidesz a gyereküknek szándékosan ártó anyákra tett kijelentései miatt nem indított el egyéniben. Molnár - aki 2006-ban a borsodi listáról szerzett mandátumot - később azt közölte: függetlenként fog indulni az áprilisi választáson.

Szintén függetlenként méretteti meg magát Zala megyében Nógrádi László, akit helyi konfliktusai miatt nem indított a Fidesz egyéniben. Az országos listáról mandátumot szerző Wittner Máriáról az MTI írta, hogy a következő ciklusban nem akar indulni. Az [origo] úgy tudja, nem akar újra képviselő lenni Bíró Ildikó - a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának tagja - sem. Erről szerettük volna megkérdezni Bírót is, akit a párt sajtóosztályán keresztül egyelőre nem sikerült elérnünk.